Az olaszliszkai lincselő az ügyvédjével azt vizsgálja, hogy megtarthatja-e az áldozat családjának megítélt ötmilliós kártérítést

2019. április 3., 09:01

Szerző:

Bors információi szerint az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottja, ifjabb H. Dezső ügyvédjével azt vizsgálja, hogy elévült-e a kártérítési követelés.

Szögi Lajost 2006. október 15-én verték halálra a lányai szeme láttára Olaszliszkán. A lincselés után 46 millió forint kártérítést ítéltek meg az áldozat családjának, amit az elítélteknek kell megfizetniük. A család eddig ebből semmit nem kapott.

Szögi Lajos emlékműve Olaszliszkán
Fotó: Fotó: Wikimedia Commons / Derzsi Elekes Andor

Ifjabb H. Dezső ugyanis a rossz börtönkörülmények miatt viszont ötmillió forintos kártalanítást kap a magyar államtól. A végrehajtó zárolta az összeget, így a férfi nem jutott még hozzá a pénzhez. A Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnöke, Schadl György azt nyilatkozta, hogy a végrehajtó január­ban követelésfoglalással élt, amit elküldött az Igazságügyi Mi­nisztériumnak. Azt mondta, hogy az áldozat családja heteken belül megkaphatja az összeget, kivéve akkor, ha az elítélt jogi úton lassítja a folyamatot.

Ifjabb H. Dezső védőügyvédje erről az alábbiakat nyilatkozta:

– A lassítás abszolút nem szándéka Dezsőnek, nem akarunk akadékoskodni. Csupán szeretnénk tisztán látni és kideríteni, hogy elévült-e a követelés vagy sem. Ha történt olyan végrehajtási cselekmény, ami az elévülést megszakította, akkor az egész összeget a család kapja meg. Amennyiben a követelés elévült, akkor indíthatnánk pert a végrehajtás megszüntetéséért, de eb­ben az esetben is a megállapodást részesítjük előnyben

– magyarázta az ügyvéd.

Abban az esetben, ha a pénzt az elítélt megtarthatná, az ügyvéd szerint 

szándékában áll egy jelentős összeget felajánlani az áldozat családjának.

 

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.