Az oktatási államtitkár szerint jó lenne, ha a tanárok nem csak a pénz miatt választanák a pedagógusi pályát

2018. november 16., 17:45

Szerző:

Konferenciát tartottak a hét elején a közoktatás helyzetéről a Magyar Tudományos Akadémián (MTA), ahol Bódis József oktatási államtitkár egy felettébb különös kijelentést tett. A politikus paradigmaváltást sürgetett az oktatásban, hozzáfűzve, hogy ennek a kulcsa az, ha olyanok választják a tanári hivatást, akik „nem csak kereseti lehetőségnek” tekintik a pedagógusi pályát – hívja fel a figyelmet a hvg.hu

Bódis értelmezésében tehát ma vannak Magyarországon olyan fiatalok, akik azért próbálnak tanári diplomát szerezni i és elhelyezkedni, mert vonzzák őket a magyar közoktatásban elérhető fizetések. A portál meg is kérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), hogy Bódis József pontosan mire gondolhatott, a tárca azonban három nap múlva azt válaszolta, hogy az oktatási államtitkár nem kíván válaszolni a kérdésekre.

Bódis József
Fotó: MTI/Sóki Tamás

A hvg.hu felidézi, hogy hiába a közelmúltban bevezetett pedagógus-életpályamodell, amely súlyos pluszmunkákért cserébe valóban tartalmazott némi bérnövekedést, csakhogy tavaly óta a nemzetgazdasági átlagfizetés nagyobb, mint az oktatásban dolgozók átlagbére. A diplomás foglalkoztatottak és a pedagógusok átlagbérei közötti különbség is egyre nő.

Az egyre súlyosabb pedagógushiány pedig önmagában cáfolja, hogy a pénzért érdemes a tanári pályát választani. Inkább mintha azt mutatná, hogy ennyi pénzért nem érdemes ott maradni.