Az MSZP követeli, hogy halasszák el az érettségit, ha az a tervezett tetőzés másnapján lenne

2020. április 19., 17:28

Szerző:

Mostanáig nem lehetett tudni egyértelműen, mikor tetőzhet a koronavírus-járvány Magyarországon. Ezért az MSZP korábban is azt javasolta, hogy a járványügyi helyzettől függően a kormánynak az A terv mellett legyen B terve is az érettségi lebonyolítására.

Orbán Viktor miniszterelnök szakértői véleményekre hivatkozva ma délelőtt bejelentette, hogy a járvány tetőzése május 3-ra várható.

Ilyen körülmények között a május 4-én kezdődő írásbeli érettségit megtartani nem lehet, mert ez súlyosan veszélyezteti mind az érettségiző diákokat és tanáraikat, mind az érettségiző fiatalok hozzátartozóit.

Érettségi - Magyar nyelv és irodalom írásbeli
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az MSZP a miniszterelnöki bejelentésre tekintettel azt javasolja, hogy halasszák el az érettségit arra az időpontra, amit a járványügyi szakemberek megfelelőnek tartanak.

Emellett azt is szükségesnek tartjuk, hogy amennyiben az érettségi belátható időn belül mégsem tartható meg, hozzák nyilvánosságra milyen módon kívánják meghatározni az érettségi érdemjegyeket.

– írja közleményben az MSZP, amit Kunhalmi Ágnes és Hiller István írtak alá. Arról, hogy május harmadikán várják a tetőzést, Orbán Viktor beszélt egy ma megjelent videóban.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.