Az extrém időjárás miatt lehetnek nagy gondban a magyar méhészek

2019. május 17., 09:20

Szerző:

A magyar méhészek legfontosabb bevételi forrása az akácméz, amiből számottevően keveset tudnak idén betakarítani a méhek - írja a duol.hu. Az extrém időjárás miatt azonban a fák lényegesen hamarabb, 2-3 héttel korábban borultak virágba, noha a jellemző virágzási időszak május végére, június első felére esik.

– A mi környezetünkben lévő akácfák már virágoznak, és ebben az időben a méh vagy ki sem repül, vagy esőben kénytelen felkeresni az amúgy kevésbé termelő virágokat

– mondta Papp László dunaújvárosi méhész a portálnak. A méhészek az akác két virágzási időszakára számíthatnak, ebből az első érzékelhetően oda, ám a második virágzás idejére is sok eső várható a hosszútávú előrejelzések szerint.

Fontos megjegyezni, hogy a tavaszi aszály és a mostani csapadékos időjárás ugyanannak a jelenségnek a része. Sok növény az akáchoz hasonlóan hamarabb próbált virágot hozni, mikor a méhek még nem kellően aktívak. A klímaváltozás erősödésével ezek az extrém időjárási tényezők erősödésére és gyakoribbá válására lehet számítani.