Az Emmi figyelmeztette az iskolákat, a tanárok már állandó félelemben élnek a tankönyvek miatt

2019. április 11., 21:13

Szerző:

„A tankonybeszerzés céljára adott támogatás kizárólag jegyzékben szereplő eszközök beszerzésére fordítható. Kifejezetten kérjük, hogy az egyes, engedélyekkel nem rendelkező kiadóktól már ne vásároljanak”

– hangzik az a rendelési tájékoztató, amelyet az Emberi erőforrások Minisztériuma küldött az iskoláknak azelőtt, hogy az oktatási intézmények leadnák az igényelt tankönyvek listáját az őszi tanévkezdés előtt. A rendelési tájékoztató tanúsága szerint a Klebeslberg Központ ellenőrizni fogja, hogy az iskolák valóban az állami listáról választanak tankönyvet, amit Miklós György a Szülői Hang nevű közösség nevében megfélemlítésként ítélt el. Ő az RTL Klub Híradójának a riportjában azt mondta, az Emmi rendelési tájékoztatója válaszul született meg arra az akcióra, amelyben a Szülői Hang felhívta a figyelmet, hogy aki szeretne, saját pénzből tanítási segédeszközként megvehet bármilyen tankönyvet, amelyet a tanár esetleg jobbnak tart az államilag előírtnál. Ehhez az akcióhoz eddig 5600 szülő csatlakozott 931 településről.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A tankönyvválasztás szabadságának a felszámolásával a 168 Óra hetilap csütörtöki lapszáma is foglalkozik. Kollégánknak, Szabó Brigittának Miklós György arról beszélt,

a jogszabályok szerint a tanár szabadon dönthet arról, hogy a tankönyvek mellett milyen segédeszközöket használ, és abba sem szólhat bele a politika, hogy a szülők milyen kiadványokat vesznek meg.

Közlése szerint a tanárokban állandó félelem él, és akadnak iskolák, amelyek az állami tankönyvlistáról sem mernek olyan tankönyvet rendelni, amely magánkiadásban jelent meg, tudván, hogy a tankerületi vezető nem nézi jó szemmel az ilyesmit.