Az Akadémiai Dolgozók Fóruma üzeni Orbánnak, hogy az MTA nem holt dolgok leltára

2019. március 11., 11:23

Szerző:

Nyílt levelet írt az Akadémiai Dolgozók Fóruma Orbán Viktornak, amelyben a Magyar Tudományos Akadémia drasztikus átalakítását a keresztényüldözésekhez hasonlítják.

Az ADF levelét azzal kezdte, hogy 258 nyarán, a keresztényüldözések idején, a legnagyobb szorongattatásban II. Sixtus pápa közvetlenül vértanúhalála előtt arra utasította diakónusát, Lőrincet, hogy ossza szét az egyház vagyonát a rászorulók között. Amikor a birodalom tisztviselője alig három napot adott neki, hogy az egyház értékeit átadja, Szent Lőrinc összegyűjtötte a szegényeket és betegeket, és azt mondta: Íme, ők az egyház vagyona, ők az egyház kincsei.

– Miniszterelnök Úr! Ön azt mondta, érték nem veszhet el, és az Akadémia vagyona csak az Akadémiát illeti. A miniszter most mégis létében fenyegeti az akadémiát, és tudósaitól akarja megfosztani azt. Mert melyek az akadémia értékei, ha nem a kiművelt emberfők? Mi az akadémia vagyona, ha nem az ötezer ott dolgozó ember és családjuk? Mi lehet a jövője a kiüresített és tudósaitól megfosztott akadémiának? Hogyan töltheti be e vagyon és ezen értékek nélkül nemzeti küldetését, melyre majdnem kétszáz éve alapították?

– tették fel a kérdést.

Hozzáfűzték, hogy az akadémia nem tégla és habarcs, nem egy szám a költségvetésben, nem holt dolgok leltára.

– Az Akadémia mi magunk vagyunk! – zárták levelüket.

A miniszterelnök még péntek délelőtt azt nyilatkozta, hogy az MTA megtarthatja a vagyonát, azt senki nem akarja elvenni. Majd nap végén derült ki, hogy az MTA elnöke, Lovász László, és az innovációs és technológiai miniszter Palkovics László szándéknyilatkozatot írt alá. Eszerint megegyeztek abban, hogy a vagyonát ugyan megtarthatja az intézmény, de a kutatóintézeteket kiszervezik az MTA alól.