Papíron Vajna Tímea örökölte Andy Vajna teljes vagyonát, de a tartozások boríthatnak mindent

2019. október 10., 18:18

Szerző:

Legalább 123 millió dollárt, azaz több mint 37 milliárd forintot örökölt Vajna Tímea, miután eltűnt Andy Vajna eredeti végrendelete (csak fénymásolata maradt fenn), ezért a törvény szerint minden a kormányközeli milliárdos özvegyének tulajdonába kerül – írja a hvg.hu a birtokába került hagyatéki dokumentumok alapján.

Fotó: Merész Márton

A hagyatéki eljárás nyomait az AV Perfect nevű cég iratai között találta meg a portál – ennek cégnek az értéke a 123 millió dollár. A cég birtokolja a Cinergi nevű céget, ami birtokolja a Rádió 1 tulajdonjogát, a Nobu éttermeket, valamint Vajna Tímea fánkos és egyéb érdekeltségeinek tulajdonrészeit.

A vagyon azonban nagyobb lehet, ugyanis a dokumentumok szerint Vajna Tímea lett az örököse a

  • az AV Holdings nevű cégnek;
  • egy Bentleynek;
  • három bankszámlának;
  • egy 1994-ben létrejött produceri szerződésből származó jogdíjaknak;
  • valamint műkincseknek.

A felsorolt tételekhez nem tartozott becsült érték, ezért a pontos örökség nem ismert.

Az özvegy ugyanakkor tartozást is örökölt,

ami a AVI Jersey Limited, továbbá a Cinergi Pictures felé áll fenn. Bár a Cinergiben tulajdonos volt az Andy Vajna-féle AV Perfect, a cégbirodalmának tavalyi átszervezése után mások is megjelenhettek résztulajdonosként, ám a cég offshore jellege miatt azok nem ismertek. A tartozások pontos értéke nincs feltüntetve.

Egy elképesztő forgatókönyv alapján tehát lehetséges, hogy papíron mindent Vajna Tímea örökölt, de a két cég más, ismeretlen tulajdonosai felé fennálló tartozás elviszi a vagyon jelentős részét.

Amennyiben viszont Vajna Tímea valóban megörökölt mindent, egy csapásra megelőzi a leggazdagabb magyarokat felsoroló Forbes-listán a miniszterelnök vejét, Tiborcz Istvánt, aki szintén egyetlen év alatt került a semmiből lista 32. helyére.