Suttyomban 35 százalékkal emelték meg az államtitkárok fizetését, már 1,7 milliót vihetnek haza

2020. május 6., 10:35

Szerző:

Jól jártak idén már a fizetésemelésükkel a parlamenti képviselők, de náluk szerencsésebbek az államtitkárok lettek:

35 százalékkal nőtt a havi apanázsuk.

Az Mfor szúrta ki, hogy ugyan koronavírus-járvány  elsodorta az információt, de március végén több kormánytag javadalmazásának adatait is közzétették a kormány honlapján. Aki csak államtitkári posztot tölt be az állami vezetésben, bruttó 1 296 300 forintról 1 750 000 forintra ugrott a fizetése. Az emelkedést a képviselőkkel ellentétben pedig már év elején érvényesítettek a fizetésekben, írja a portál.

Államtitkári kinevezések az Országházban Államtitkári kinevezések az Országházban
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Vannak olyan államtitkárok, akik a parlamenti patkóban is helyet foglalnak, mint például Dömötör Csaba, Bodó Sándor vagy Cseresnyés Péter. Ők és a hozzájuk hasonló állami vezetőknek azonban "csak" a képviselői alapbér emelkedésével kell beérniük. Ez 997 ezer forintról 1 103 400 forintra nőtt márciustól, mellé változatlan összegű államtitkári fizetést vehetnek fel, vagyis a bruttó 1 296 300 forintot. De persze

nekik a havi összkeresetük 2 399 700 forintra emelkedett márciustól.

 

Hasonló a helyzet a miniszteri fizetésekkel, annak összege maradt bruttó 1 979 400 forint. Viszont néhány miniszter az államtitkárokhoz hasonlóan a parlamentben is tevékenykedik, mint például - a teljesség igénye nélkül - Varga Mihály, Gulyás Gergely, Rogán Antal vagy Szijjártó Péter. Ők az alapjuttatás emelkedésével márciustól bruttó 3 082 800 forintért végzik a munkájukat.

Ugyanakkor

a miniszterek közül is kiemelkedik Süli János,

a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter. Ezért a feladatért 5 millió fizetést kap, ami nem változott, a képviselői alapilletmény emelkedésének köszönhetően havi bruttó 6 103 400 forint szerepelhet egy összesített bérlapon.