Áll a bál az Ágfalva és Schattendorf között megépült uniós út miatt

Botránykő lett az osztrák határon, Ágfalva és Schattendorf között egy tavaly megépült, alig két kilométer hosszú út, amelyet főleg soproni ingázók használnak – írja a Der Standard.

2012. szeptember 25., 11:02

A tervezett napi 400 helyett ugyanis 1600 kocsi veszi igénybe az útszakaszt, így a két település átjáróház lett. Ráadásul a magyar falunak nincs pénze a karbantartásra, ezért az ottani polgármester 100 forintos úthasználati díjat akar bevezetni. Csakhogy az út egy 700 ezer eurós EU-program része, amelynek elszámolása még nem készült el, ezért ott sem sorompót nem lehet felállítani, sem útdíjat nem lehet kivetni. De az intézkedéssel a falu azt is szeretné elérni, hogy visszaterelje a forgalmat a régi, soproni határátkelő felé.

Csakhogy ez a magasabb szintű közigazgatás feladata lenne, mint ahogy az is, hogy véget vessen Schattendorfban az utóbbi idők példátlan betörés-sorozatának, amit a Kronen Zeitung „keleti bandák” művének tart. Az osztrákoknál már olyan hírek is vannak, hogy a határ túloldalán Kelet-Magyarországról 400 roma telepedett le, ezt azonban Ágfalva elöljárója cáfolja.

A pletykák arról is szólnak, hogy az út azért lett mindössze négy méter széles, mert az aszfalt egy részét a házbejárókhoz használták fel. A híreszteléseket az sem befolyásolja, hogy a szélességet uniós előírás szabályozza.

Európa háborúba sodródásától tart, az európai parlamenti választások tétje pedig, hogy hány voksot kapnak a háború- és hány voksot a békepárti erők – többek között erről értekezett Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz, aki a baloldalra szavaz, a háborúra adja a voksát.