Aki szebbet hazudik

Az egyetemisták és a főiskolások körében a Jobbik továbbra is a legnépszerűbb, a Fidesz kissé erősödött, az LMP radikálisan visszaesett; nőtt az Együtt 2014–PM, az MSZP és a DK pedig szinte eltűnt a térképről – állítja minap bemutatott reprezentatív vizsgálatára hivatkozva az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport. A fiatalok harmada szerint annyira kilátástalan a helyzet, hogy jobb lenne diktatúra, mint demokrácia. A kialakult helyzetért pedig elsősorban nem a politikai elitet, hanem az állampolgárokat és saját magát is okolja az ifjúság. A Corvinusra szervezett prezentáción LAMPÉ ÁGNES járt.

2013. július 21., 21:07

„Sokáig hittem olyan eszmékben, mint a hazaszeretet. De ha nem szeretik viszont az embert, akkor az elég egyoldalú kapcsolat” – olvasható a kivetítőről a kutatás egyik résztvevőjétől származó idézet.

Az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport mutatja be felmérésének eredményét. Egyetemisták és főiskolások körében végeztek reprezentatív vizsgálatot márciusban és áprilisban: hét fókuszcsoportos beszélgetést és húsz mélyinterjút vettek fel pártok ifjúsági és hallgatói szervezeteinek vezetőivel, valamint több mint kétezer kérdőívet töltettek ki hallgatókkal.

A fiatalokat fiatalok kérdezték: a csoport tagjai mellett a Corvinus és az ELTE politológushallgatói.

– Ha idős, kopaszodó biztosok faggatták volna a hallgatókat, talán nem ilyen őszinték a válaszok – jegyzi meg előadásában Róna Dániel, a csoport tagja.

A kutatás szerint a fiatalok 35 százaléka „szinte biztosan”, illetve „valószínűleg” hosszan és tartósan külföldön telepedne le, 71 százalékuk pedig „tervezi”, hogy egyszer majd más országban dolgozik. Az orvostanhallgatók és az informatikusok az átlagnál nagyobb arányban élnének hosszabb ideig külföldön.

Érzelmek nélkül

A megyei jogú városok a kérdésben felülreprezentáltak, főként a legszegényebbek és a leggazdagabbak mennének, a közepes jövedelműek kevésbé. Egy kisebb csoport tagjai azt mondják: érzelmi okok és az országhoz való kötődésük miatt nem akarják elhagyni hazájukat. Mások megfordították ezt az érvelést, méghozzá a lehetséges kivándorlás kapcsán: ha az ország nem teremt megfelelő feltételeket, nem várható el az egyéntől, hogy „egyoldalúan hozzon áldozatokat”.


A legnagyobb arányban az E14–PM támogatói mennének külföldre, a leginkább maradók a Fidesz és a Jobbik szavazói – ezzel együtt az utóbbi csoport negyede tervez tartós külföldi letelepedést, ami az előadó szerint azért „némiképp meglepő adat”.

A fiatalok összességében rendkívül elégedetlenek a demokrácia működésével: mindössze 39 százalékuk szerint ez a legjobb államforma; 28 szá­za­lék úgy véli, mindegy, hogy demokrácia vagy diktatúra van, 33 százalék pedig inkább szeretne diktatúrát, annyira kilátástalannak ítéli a jelen helyzetet.

– A fókuszcsoportos beszélgetésben a demokráciáról pozitív választ adók unottan mondták fel, hogy a demokrácia egyenlőségről, szabadságjogokról szól – állítja Róna Dániel. – Mintha vizsgaszituációban lettek volna, de lelkesedés, érzelmi azonosulás nélkül. A másként vélekedők sokkal jobban azonosultak az elképzelésükkel, demokráciakritikájuk nagy része arra vonatkozott, hogy az emberek megvezethetőek, manipulálhatóak, passzívak. A fiatalok többsége amúgy sem a politikai elitet, hanem az állampolgárokat ostorozta az érdektelenségük miatt. Sokak szerint ötvözni kellene a demokráciát és a diktatúrát, mert fontos ugyan a négyévenkénti választás, de ciklus közben erőskezű vezetőnek kell irányitania az országot. A fiatalok 21 százaléka szerint a problémák okai éppen hogy önmagukban keresendők, ugyanis a fiatalok szerintük „céltalanok, tudatlanok, igénytelenek”.

Az elmúlt két év kutatási eredményeihez képest számottevően változott a hallgatók pártpreferenciája. Továbbra is a Jobbik vezet, bár támogatottsága 19,3-ról 17,3 százalékra csökkent, a Fidesz 14,6 százalékról 16 százalékra erősödött, ezzel a második. A legmarkánsabb fejlemény a pártszakadáson átesett LMP-hez kötődik: az „anyapárt” 17,7-ről 7 százalékra esett, az LMP-s szakadárok által erősített Együtt 2014-PM 13,7 százalékot tudhat a magáénak, s ezzel a harmadik legnépszerűbb párt. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció a korábban sem túl acélos, alig pár százalékos eredményeihez képest is visszaesett.

Érdekes, hogy az első választó főiskolások-egyetemisták erősebben Jobbik- és Fidesz-pártiak, mint a kicsit korosabb hallgatótársaik.

A „korosztályos bajnok”, a Jobbik szavazóinak többsége középfokú végzettségű, alsó középosztálybeli családba, nem gazdag, de nem is a legszegényebbek közé tartozik.

Négy rekesz sör

A legmagasabb életszínvonalon élők ítélik a legkedvezőbbnek az ország helyzetét és saját elhelyezkedési lehetőségeiket is, ők a legoptimistábbak, és ők támogatják a legnagyobb arányban a Fideszt. Az E14–PM a fővárosi, diplomás családok körében a legnépszerűbb, az LMP a nők között felülreprezentált, az MSZP semerre sem karakteres.

Az Aktív Fiatalok Magyarországon Kutatócsoport sajátosan motiválta a felmérésben részt vevőket: ígéretéhez híven korábban sorsolást tartott a kérdőívet visszaküldők között, a bemutató előadás után pedig négy rekesz sört adott át a nyerteseknek. Kettőjükkel beszélgettünk, nevük közléséhez utóbb, szövegük elolvasása után nem járultak hozzá. Indokukat nem közölték.

– Azon lepődtem meg leginkább, hogy a megyei jogú városokból milyen sokan terveznek külföldre költözést, pedig nálunk, Szegeden, a bölcsészkaron tudtommal a többség éppen hogy itthon akar maradni – mondja egyikük, mellesleg elsőéves történészhallgató.

Lebutítva

– Mi meg végképp nem szeretnénk elmenni, nyelvészként épp azért tanulok, hogy itthon boldoguljak – jegyzi meg a szintén elsőéves hallgatólány.

– A Jobbik ilyen mértékű támogatottsága viszont nem lepett meg. De a hallgatók nem a rasszizmus és az antiszemita felhangok miatt kedvelik ezt a pártot, hanem mert fontos nekik a hazaszeretet – véli a társa. – A Jobbik ugyanis mindig rávilágít a történelmi múltra, a beszédeikben ez kivétel nélkül előtérbe kerül, így jobban befolyásolja a fiatalokat. Hisz gyerekkoruk óta ezt hallgatják az iskolában, tévében, magyar népmesékben. A jobbikosok erre mennek rá, amivel nagyon megfogják az ifjúságot. Mindez a Fidesznél távolról sem ilyen erős – magyarázza a történészhallgató.

– Vannak nálunk Jobbik-tagok, sokuk részt vesz a pártot támogató helyi ifjúsági csoportban. Ők lebutítva, hatékonyan használják ezt az ideológiát – teszi hozzá másikuk. – Az is a Jobbiknak kedvez, hogy míg a legtöbb párt maga sem tudja, merre tart, Vonáék agresszívan hangoztatják a céljaikat, egyértelművé teszik, mit akarnak, mit nem fogadnak el. Ráadásul abban is jók, hogy a mondanivalójukat lebutítva közlik a néppel. A tömeg könnyen megvezethető, vakítható, és ha másoktól nem hall egyértelmű információt, útmutatást, arra szavaz, aki szebbet hazudik. Ezen kéne változtatni.

10:56

Európa háborúba sodródásától tart, az európai parlamenti választások tétje pedig, hogy hány voksot kapnak a háború- és hány voksot a békepárti erők – többek között erről értekezett Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz, aki a baloldalra szavaz, a háborúra adja a voksát.