Felszólította a magyar kormányt az Orvostechnikai Szövetség, hogy rendezzék a kórházak adósságát a beszállítók felé

2019. december 16., 19:25

Szerző:

- Az egészségügyben általában 60 nap a teljesítési határidő. A beszállítók összesítése szerint az év második felére az adósság fele már a 60 napon (azaz teljesítési határidőn) túli tartozás, és egyre nagyobb lesz az éven túli kifizetetlen számlák aránya. Az elmúlt években 270 napnál hosszabb volt az átlagos nem fizetés, most már 300 nap fölöttiek ezek a számlák, és 10 milliárdos nagyságrend lehet az éven túli kifizetetlen számlák összvolumene - mondta Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az Indexnek.

"Felszólítjuk Magyarország kormányát, hogy azonnal rendezze az adósságokat, mert az ilyen mértékű tartozás már nemcsak az adósságot finanszírozó vállalkozások gazdálkodásában okoz súlyos problémákat, hanem ezen keresztül a magyarországi betegellátást is veszélyezteti"

- mondta Rásky.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón azt mondta, a kormány egyre jobban haragszik, hogy megint ilyen helyzet alakult ki, mire Rásky azt mondta: el lehet képzelni, hogy akkor milyen lelkiállapotban lehetnek a régóta pénzükre váró vállalkozások.