Áder János pódiumra állt, és lazán ellentmondott Orbán Viktornak

Magyarország 2050-re elérheti a klímasemlegességet.

2019. szeptember 7., 13:15

Szerző:

Több feltétel teljesítése esetén Magyarország reálisan tűzheti ki a célt, hogy 2050-re eléri a klímasemlegességet - jelentette ki a köztársasági elnök az 57. Közgazdász-vándorgyűlés szombati záró plenáris ülésén, Nyíregyházán.

Áder János szerint ehhez többek között az áramtermelés közel száz százalékban szén-dioxid-mentessé tételére, az épületek energetikai hatékonyságának növelésére, a geotermikus energia nagyobb arányú hasznosítására, a szén kivezetésére és a közlekedési kibocsátás jelentős csökkentésére van szükség.

Áder János és Orbán Viktor találkozója
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Az államfő előadásában elmondta, technológiaváltás kell az úgynevezett szén-dioxid-intenzív iparágakban, azaz a cementgyártásban, acéliparban és a gumiiparban, az agráriumban pedig a metánkibocsátás mérséklése, a műtrágyák hatékonyságának javítása és az erdőtelepítési program folytatása szerepel a feladatok között. – Ezeknek a feltételeknek a teljesülése esetén Magyarország teljesen reálisan tűzheti ki azt a célt, hogy 2050-re klímasemleges legyen - fogalmazott Áder János.

A köztársasági elnök kijelentései nem vetnek túl hízelgő fényt azokra az érvekre, amelyekre hivatkozva Orbán Viktor június 30-án a cseh és a lengyel kollégájával együtt megvétózta az EU-s klímavédelmi célkitűzések elfogadását. Eszerint a 2050-re kitűzött karbonsemlegesség hatalmas kiadásokkal járna és hatalmas terheket róna a magyar iparra, ha pedig Magyarország betartaná a célkitűzésben foglaltakat, az a magyarok rezsiköltségeinek 30-40 százalékos emelkedésével járna. A miniszterelnök ehhez hozzáfűzte, hogy EU-s források kellenek ahhoz, hogy meg lehessen valósítani a magyar energiarendszer korszerűsítését úgy, hogy a családoknak nem kell ezért többet fizetniük, ebben az esetben pedig Magyarország vállalná a 2050-es célkitűzéseket is. – Úgyhogy kezdjünk el tárgyalni a pénzről – mondta.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.