A választópolgár szeme láttára követett el tiltott adatkezelést a Fidesz, fel akarták venni a Kubatov-listára

2019. május 24., 09:56

Szerző:

Több szombathelyi lakos is panaszkodott amiatt, hogy fideszes aktivisták keresték fel őket otthonukban, hogy átadják Orbán Viktor európai parlamenti választásra mozgósító levelét, miközben soha nem adták meg adataikat a kormánypártnak – írja az ugytudjuk.hu.

Volt olyan személy is, aki éppen két hónapja költözött új címre, mégis megtalálta a Fidesz. Mikor az illető szóvá tette, hogy mégis honnan tudják a lakcímét, ha azt nem adta meg a pártnak, az aktivisták nem tudtak magyarázattal szolgálni,

a számonkérés végén pedig egyszerűen ráírták a levélre, hogy elutasít, azaz a Kubatov-listán a nem támogatók közé sorolták, ami egyértelműen tiltott adatkezelés lenne.

Hogy csökkentse az esélyét, hogy az aktivisták felvezethessék a címét egy adatbázisba, az illető inkább elkérte a levelet. Ettől azonban még külön rögzíthették, hogy nem támogatja a kormánypártot.

Fotó: ugytudjuk.hu

A választópolgárt két módon kereshetik fel a pártok: az illető vagy megadja az adatait, vagy a párt lekérdezi választókerületenként a lakcímnyilvántartótól nagyjából 250 ezer forintért az összes lakcímet. Így ugyan törvényesen kereshetnek fel bárkit a lakhelyükön,

azonban mikor a szimpátiája, elutasítása vagy bizonytalansága alapján besorolja őket például a Fidesz, akkor az engedélye nélkül adatot rögzítenek róla, ez tiltott adatkezelés.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.