A tanárok az elmúlt három év legnagyobb vesztesei közé tartoznak

Balog Zoltán erőforrás-miniszter és Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár menesztésére szólította fel Orbán Viktor kormányfőt vasárnap az Együtt-PM szövetség, mert álláspontjuk szerint a tárcavezető és az államtitkár megszegte a szakszervezetekkel kötött egyezséget, és elárulta a tanárokat.

2013. augusztus 4., 12:49

Az ellenzéki tömörülés az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: olyan munkaidő-számítási rendszert kényszerítenek a pedagógusokra, amely kiszolgáltatottá és még inkább kizsigerelhetővé teszi őket.

Mint fogalmaztak, a „mézesmadzagként beígért bérrendezés” helyett a kormány megpróbálja egymás ellen fordítani a pedagógustársadalom tagjait, ráadásul kötelezővé teszi számukra azt, ami korábban pluszmunkának számított.

A tanárok így az elmúlt három év legnagyobb vesztesei közé tartoznak, „a minden hozzáértést nélkülöző” oktatáspolitika pedig megbukott – jelentette ki a Bajnai Gordon vezette Együtt-PM szövetség, amely szerint ezért az új tanév már nem kezdődhet Hoffmann Rózsával és Balog Zoltánnal.

Fidesz: Ha Bajnain múlik, se béremelésük, se állásuk sincs a pedagógusoknak

A Fidesz szerint idén szeptemberben a pedagógusok hosszú évek után úgy kezdhetik meg végre a tanévet, hogy tudják 60%-os béremelési program részesei lesznek. A béremelés több mint felét már szeptembertől, a többi részét a következő három évben kapják meg.

„Mind a kezdő, mind a régebben tanító pedagógusok fizetése nő, akár nettó 30-90 ezer forinttal. Előmenetelük és fizetésemelésük mostantól kiszámítható, világos szabályok szerint történik, szemben a Gyurcsány-Bajnai-korszakkal, amikor a pedagógus pálya egyenlő volt a totális létbizonytalansággal, az elszegényedéssel. Pedagógusok tízezreit tették utcára, fizetésük vásárlóereje évről-évre csökkent. Ha Bajnai Gordonon múlna, a mostani 60%-os pedagógusbér-emelés is veszélyben lenne, mert ő – ahogy többször elmondta – elegendőnek tartaná ennek a negyedét is” – olvasható a kormánypárt közleményében.