Szombathely fideszes alpolgármestere szerint Hende Csaba szétveri a helyi Fideszt

2019. július 18., 13:10

Szerző:

Meglehetősen váratlanul hívott össze sajtótájékoztatót csütörtök reggelre Koczka Tibor, Szombathely fideszes alpolgármestere. Kiderült ugyanis, hogy a Fidesz nem tervezi őt újra elindítani az őszi önkormányzati választásokon, sőt, a párt listájára sem jelölik – ennek hátteréről osztott meg információkat Koczka.

Az alpolgármester 2014-ben még a Fidesz helyi listavezetője volt, de egyéni kerületben szavazták meg képviselőségét a választók, ami általában erős érv egy politikus újrajelöléséhez. Az ugytudjuk.hu beszámolója szerint Koczka arról beszélt, hogy meg sem kereste a pártjának vezetősége az őszi választásokkal kapcsolatban, amit „mérhetetlenül megalázónak tart”.

Már korábban kiderült, hogy a jelenleg regnáló Puskás Tivadar polgármestert sem indítja a Fidesz, helyette a megyei önkormányzati jegyzőt, Balázsy Pétert jelölik a tisztségre.

Puskás Tivadar és Hende Csaba 2012-ben a Savaria Karneválon
Fotó: MTI//Kászoni László

Koczka szerint azonban Hende Csaba, a város fideszes országgyűlési képviselőjének irányításával történik minden. Korábban Hendét azzal kritizálták párton belül, hogy szétverte helyi többségét, miután Szombathelyen a rabszolgatörvény körüli vita után a másik alpolgármester, Molnár Miklós átállt az ellenzékhez. Az alpolgármester ezt továbbfűzve arról beszélt, hogy

Hende Csaba jelen pillanatban a szombathelyi Fideszt is szétveri.

Koczka újságírói kérdésre elmondta, hogy eddig sosem kellett feladatokért kilincselnie, most sem számít erre. Azt is mondta, hogy egyelőre a mandátumával járó feladatainak befejezésére koncentrál, de nem beszélt arról, hogy egyéni jelöltként mégis újra elindul-e a választáson.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.