A szerb elnök mossa kezeit, szerinte országa hatóságai nem vehették őrizetbe Gruevszkit

2018. november 20., 15:37

Szerző:

A macedón exkormányfő, aki vesztegetésért jogerősén elítélt bűnözőként kedden megkapta a menedékjogot Magyarországtól, az ügyben pedig megszólt Alekszandar Vucsics szerb államfő is, aki elmondta, hogy bár Nikola Gruevszki Szerbia területéről lépett be Magyarországra, nem tartóztatták le, mert nem kapták meg időben Macedóniától a nemzetközi elfogatóparancsot. A Balkan Insight cikke szerint Vucsics hétfő este úgy nyilatkozott, hogy Gruevszki a Horgos-Röszke határátkelőhelyen jutott Magyarországra november 12-én, Macedónia, az Interpol szkopjei irodája viszont csak egy nappal később, november 13-án este 7 óra 35 perckor küldte át a nemzetközi elfogatóparancsot. 

– Mit várnak? Hogy elfogatóparancs nélkül őrizetbe letartóztassunk valakit?

– firtatta a szerb államfő. Szerinte a valódi kérdés az, hogy Gruevsyzki egíáltzalán hogyan hagyhatta Macedóniát úgy, hogy az ellene folyó több per miatt a helyi hatóságok 2017 júliusában elvették az útlevelét.

Alekszandar Vucsics
Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic

Gruevszki Szkopjéból először az albán fővárosba, Tiranába ment, ahol a magyar nagykövetségen jelezte, hogy menedékjogot akar kérni Budapesten. Tiranából magyar diplomaták kísérték Podgoricába, a szerb határig. Vucsics elmondása szerint a macedón exkormányfő még aznap elhagyta szerbiát, hogy megérkezett Montenegróból.