A Párbeszéd felháborítónak tartja az ÁSZ döntését, a párt szerint előbb volt meg az ítélet, mint a tárgyalás

2019. február 7., 18:32

Szerző:

A Párbeszéd szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) korábban többször is megvizsgálta a párt szabályzatait és nem találta törvénytelennek a párt működését.

A Párbeszéd parlamenti frakciója

Az ellenzéki párt ezt arra reagálva közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy az ÁSZ közleményben azt írta, azonnal visszavonja a Momentum Mozgalom és a Párbeszéd Magyarországért Párt költségvetési támogatásának felfüggesztését, ha megfelelő módon igazolják gazdálkodásuk törvényes kereteit. A Párbeszéd azt írta, a kért dokumentumokat határidőre eljuttatták, ha csak a szabályzatok miatt függesztették föl a Párbeszéd támogatását, akkor ez aligha lehet akadálya annak, hogy a jog- és szabályszerűen működő párt végre hozzájusson a törvényben garantált működési forrásokhoz. Nem értik, mi szükség volt az intézkedésre és felháborítónak tartják  hogy az ÁSZ prejudikált és úgy függesztette fel a párt összes állami támogatásának folyósítását, hogy nem lehet olyan információja, amely arra utalna, hogy a párt törvénytelenül működik. „Esetünkben előbb történt a statáriális ítélet végrehajtása, mint a tárgyalás” – hangoztatja közleményében a párt.

Az intézkedés teljesen ellehetetlenítheti a párt működését és részvételét az idei EP- és önkormányzati választásokon.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.