A Momentum már húszezer aláírásnál tart, megtartják a nagy Hollik–Soproni-vitát

2017. november 28., 19:58

Szerző:

Egy hét alatt húszezer támogató aláírást sikerült összegyűjtenie a Momentum Mozgalomnak ahhoz a népszavazáshoz, amelyen a párt a civil szervezeteket megbélyegző törvényről szeretné megkérdezni az embereket – derül ki abból a közleményből, amelyet a párt kedden juttatott el lapunkhoz. A Momentum először Budapesten, aztán a múlt hét folyamán országszerte még 50-60 helyszínen  kezdte el gyűjteni az aláírásokat a referendum érdekében. Még 112 napjuk van, összesen pedig kétszázezer aláírást kell összegyűjteniük, hogy a referendumot valóban meg is tartsák. „Mi pedig pultjainkkal és aktivistáinkkal készek vagyunk az ország lehető legtöbb pontján lehetőséget biztosítani arra, hogy az emberek véleményt nyilváníthassanak” – hangzik a párt közleménye.

Újra aláírást gyűjt a Momentum Mozgalom
Fotó: Bécser Vera / Momentum

A világszerte elítélt civiltörvény az Orbán-kormány egyik szívügye – rá hivatkozva kiválóan lehet vegzálni azokat a szervezeteket, amelyek kritikusak a NER-rel szemben –, így talán nem meglepő, hogy a KDNP-s Hollik István a múlt kedden kiállt egy sajtótájékoztatóra a Momentum egyik pultjánál, hogy megmagyarázza a megmagyarázhatatlant. Ez eleve nem sikerült túl jól, ráadásul Soproni Tamás, a Momentum alelnöke lazán odasétált a mikrofonjához, és széttrollkodta az egészet. Ezen a KDNP-s politikus annyira felbőszült, hogy nyilvános vitára hívta ki a Momentum alelnökét. A vitára – szerepel a közleményben – december első hetében kerítenek sort valamelyik egyetemen, de egyelőre még nem tudni, hol.

A Momentum egyébként a héten ételosztást is szervez, tiltakozásuk az esetleges törvény miatt, amelyben az Orbán-kormány megtiltaná, hogy civil szervezetek enni adjanak a rászorulóknak. „A Momentum szerint ez elfogadhatatlan mind az éhezőkkel, mind a civil szervezetekkel szemben. Ezért a hét folyamán a Momentum ételosztást szervez – akár engedélyezi a hatalom, akár nem.”