A Magyar Olimpiai Bizottság etikai testülete is megvizsgálja Borkai botrányát

2019. október 11., 11:55

Szerző:

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) újonnan felálló etikai bizottság fog foglalkozni Borkai Zsolt olimpiai bajnok orgiaügyével, írta meg a szervezet a hvg.hu-nak. A vizsgálat szinte biztosan a választások utánra esik, de mivel a MOB célja "morális iránytűként mutatni az utat a sporttársadalomnak."

„Borkai Zsolt nemcsak polgármester, hanem olimpikon, egykori olimpiai bajnok is. Ezért a szexbotránya nemcsak politikai ügy, hanem sportetikai szempontból is értékelendő, elvégre a sportolók tömegek számára jelentenek példaképet, erkölcsi mércét is” - írták.

A Magyar Úszószövetség már vizsgálatot indított, és az elnökségben tag, szintén a botrányban érintett győri ügyvédet, Rákosfalvy Zoltánt meg akarták hallgatni szerdán, de az ügyvéd nem jelent meg ezen. 

Borkai Zsolt a MOB elnöke volt, 2017 májusában nyert ellene Kulcsár Krisztián. A győri polgármester azóta a MOB közgyűlésének tagja a tornászszövetség delegáltjaként.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.