„Harcolni kell, hogy az Orbán-kormány a magyar történelem poklára kerüljön”– tüntetéssorozatot indít a DK, Budapest után a megyeszékhelyeken folytatnák

2018. szeptember 18., 20:30

Szerző:

Hozzávetőlegesen 300 ember jelent meg kedd délután a Kossuth téren az Alkotmány utcánál a Demokratikus Koalíció Ellenállás néven indított tüntetéssorozatának az első demonstrációján. Felszólalt Gyurcsány Ferenc pártelnök, volt kormányfő is, aki azt mondta, a magyaroktól elvették a jogot, hogy berendezzék a saját országukat. Szerinte az Orbán-kormány azért tud uralkodni, mert

„nem mutattuk meg az erőnket”,

Magyarországot pedig azért lehet diktatúraként aposztrofálni, mert mert sokan tudják, hogy kockázatot vállalnak, ha nyíltan hangot adnak az Orbán-kormányéval szemben álló véleményüknek. Úgy vélte, hogy a tanárok rossz példát mutatnak az iskolában a gyerekeknek, ha ugyanis „behódolnak”, lehajtják a fejüket és bármit meg lehet velük tenni, akkor ezt tanítják meg a gyerekeknek is, ráadásul nem szóval, hanem valami még erősebbel, tettel.

– Ti Európa elárulói vagytok!

– mondta az Orbán-kormányról, hozzáfűzve, 

harcolni azért kell, hogy az Orbán-kormány jusson oda ahová való, a magyar történelem poklára.

Eközben egy molinót feszítettek ki a háta mögé „Az alaptörvény érvénytelen!” felirattal.  Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta, az ellenállásnak nem lehet más célja, nem lehet kevesebbel megelégedni, mint új választási szabályok alapján kiírt, új, tisztességes választások kikényszerítése.

A tüntetésen felszólalt Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke is, aki szerint egy diktatúrában a népnek nem csak joga, kötelessége is elkergetni az emberek ellen kormányzó kabinetet. A beszédeket a lenti videón lehet megnézni:

Munkatársunknak a DK-sok a helyszínen azt mondták, addig maradnak a Kossuth téren, amíg van ember, ami este nyolc után már inkább csak hiú ábrándnak tűnt annak fényében, hogy semmit, sem padokat, sem mobilvécét nem hoztak magukkal. Beszéltünk Gréczy Zsolttal, a párt parlamenti frakciójának a szóvivőjével, aki azt mondta, holnap ugyanúgy tüntetni fognak, mint ma, csütörtökön pedig döntenek a folytatásról. 

Megyeszékhelyeken akarják folytatni a tüntetéssorozatot,

erősítendő azt a képet, hogy bent vannak az Országgyűlésben és kint az utcán is.

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.