A magyar trónörökös szíve Pannonhalmán

Végső nyughelyére került Habsburg Ottó szíve - Családi körben, közjogi méltóságok és politikusok nélkül tervezte a család Habsburg Ottó szívurnájának elhelyezését a pannonhalmi főapátságban, ám a kormány képviseletében megjelent feleségével Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

2011. július 18., 06:52

Egyszerű szertartás, latin nyelvű vesperás, esti imádság keretében, helyezték végső nyughelyére az önmagát mindig bencés diáknak valló Habsburg Ottó szívét. Hagyomány a Habsburg-családban, hogy halottjuk szívet különválasztják a testétől. Habsburg Ottó végrendeletében kérte, hogy az ő szívét Pannonhalmán temessék el - számolt be a

Népszabadság.

A család mintegy ötven tagja vett részt a szertartáson. Eredetileg csak a sajtó képviselőit várták a gyászeseményre, de az apátságba érkező érdeklődőket is befogadták a bazilikába.

A szertartás előtt a NOL megtudta, hogy a család nem hívott közjogi méltóságokat, politikusokat Pannonhalmára. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azonban részt vett a szertartáson a kormány nevében.

Az ökumenikus szertartás végén Bölcskei Gusztáv református-, Fabinyi Tamás evangélikus-, Várszegi Asztrik katolikus püspök, valamint Markovics Zsolt főrabbi mondott áldó imát. Az urnát Károly és György főherceg vitte le az altemplomba.

A család és az egybegyűltek Sebestyén Márta énekével búcsúztak el Habsburg Ottótól.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.