A magyar nyomor vámszedői – A rászorulóknak szánt segélyen nyerészkedik az Emmi pályázatának győztese

2017. december 28., 15:15

Szerző:

Túl olcsón szállítottak volna élelmiszert a rászorulóknak, vagyis „aránytalanul alacsony ár” miatt zártak ki két pályázót az Emberi Erőforrások Minisztériumában a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósága közbeszerzéséről. A 13,7 milliárd forintos keretösszegű megrendelés nyertesei udvari beszállítónak tűnnek az EU-s forrású, rászorulókat támogató programban – számol be Hadházy Ákos legfrissebb nyomozásának eredményéről az Átlátszó.

Fotó: Fotó: Kovalovszky Dániel

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság november közepén hirdetett eredményt az uniós forrásból finanszírozott, Rászoruló személyek számára természetbeni juttatás biztosítása című projektben. A győztes a balatonboglári Halker Kft. által vezetett konzorcium lett, amely élelmiszerek szállítására nyert megbízást.

A három másik pályázót kizárták a versenyből. Kettőt azért,

mert aránytalanul alacsony árat határoztak meg.

Hadházyt már az ősszel megkereste a későbbi nyertes konzorcium egyik tagjának dolgozója, hogy jelezze, mi készül. Pontosan elmondta azt is, hogy ki fogják zárni a konkurenciát, ahogyan az meg is történt. Ráadásul bemutatta, hogy – Tolna megyében legalábbis – drágábban szállítanak a rászorulókkal foglalkozó intézményeknek, mint a piaci vásárolóiknak szoktak.

Hadházy arra jutott, a kiírási feltételek miatt kisebb cégek labdába sem rúghattak. Például a zöldség-gyümölcs beszerzéseknél általában nem voltak ellenajánlatok, illetőleg ahol mégis akadt, ott azonos érdekeltségi kör mutatható ki. A hús-, húskészítmény-, mirelit- és szárazáru-szállításoknál pedig nagyon erős a kartellgyanú.

„Afrikai banánköztársaságokban sápolja így le a helyi maffia a nemzetközi segélyeket” – összegezte az esetet a szokásos heti korrupcióinfóján az LMP-s politikus.