„A lehetetlen nem tény, hanem lehetőség”

2017. szeptember 9. 18:11

A tavalyi évhez képest 38 százalékkal több elsőéves nappali tagozatos hallgató kezdheti meg tanulmányait az óbudai Zsigmond Király Egyetemen, ahol pénteken Palkovics László oktatási államtitkár jelenlétében nyitották meg az új tanévet.

Szatmári Péter, az intézmény rektora a megnyitón arról beszélt, hogy a ZSKE az alapítása óta a versenyképes tudást és szolgáltatást tekinti küldetésének. „A kormányzat és a piac részéről is komoly elismerés, hogy egy évvel ezelőtt megkaptuk az alkalmazott tudományok egyeteme címet” – jelentette ki. Szerinte ezzel a döntéssel a Zsigmond Király Egyetem több száz éves múlttal rendelkező egyetemekkel került egy kategóriába.

Fotó: ZSKE

Szatmári a ranggal együtt járó felelősséggel kapcsolatban kijelentette, hogy az intézmény újfajta kultúrát szeretne meghonosítani. „Egyrészt a biztonság és a stabilitás érzetét akarjuk átadni a diákoknak, másrészt az átlagnál gyorsabban alkalmazkodva a munkaerőpiaci igényekhez, minél több olyan tantárgyat vezetünk be, mely a piacképes tudáshoz szükséges. Harmadrészt pedig egyre szorosabb kapcsolatokat alakítunk ki a munkaerőpiaci szereplőkkel, vállalkozásokkal, ami nagyban segíti a végzős diákjaink elhelyezkedését” – emelte ki a rektor, hozzátéve, hogy „összességében egy baráti, családias közösség a miénk, ahol figyelünk egymásra, és ahol a tanárok és a diákok között valóban a bizalmon, egymás kölcsönös tiszteletén alapul a kapcsolat. A lehetetlen nem tény, hanem lehetőség. A lehetetlen nem létezik, diákjainknak azt a szemléletet adjuk át, hogy ne ismerjenek lehetetlent.”

Palkovics László megnyitó beszédében szintén azt emelte ki, hogy a Zsigmond Király Egyetem megkapta az alkalmazott tudományok egyeteme státuszt, amit azért tart fontosnak, mert a 2014-es felsőoktatási stratégia fontos irányelve, hogy az oktatási rendszer jobban szolgálja a munkaerőpiaci elvárásokat, és a végzősöknek ne kelljen „további 2-3 évet tanulniuk” az első munkahelyükön. Ehhez azonban a meglévő struktúra nem volt ideális, ezért is jött létre az alkalmazott tudományok egyeteme státusz, melyet másodikként éppen a Zsigmond Király Egyetem kapott meg – emlékeztetett az oktatásért felelős államtitkár, aki elismerően jegyezte meg, hogy „ehhez szükség volt a megfelelő szintű oktatási és kutatási tevékenységre, de arra is, hogy az intézmény működése tágabb értelemben is szolgálja a közösség érdekeit.”

Fotó: ZSKE

Palkovics végezetül gratulált mindenkinek, aki az intézmény fejlődésében részt vállalt az elmúlt időszakban. „Biztos vagyok benne, hogy az új fenntartó segítségével ez a pozitív fejlődés tovább folytatódhat a jövőben is.” – hangsúlyozta az államtitkár, aki az ünnepségen átadta a Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjról szóló oklevelet a ZSKE tanulójának, Szabolcsi Eszter Viviennek.

Az intézmény egyik kiemelt feladatának tekinti az idősek képzését is, ennek szellemében szeptember 21-én kezdődik a ZSKE égisze alatt a Nyugdíjasok Óbudai Akadémiája, amely mostanra országos hálózattá nőtte ki magát az 50 pluszos korosztály körében.