„A kritikáimat mindig nemzetellenes megnyilatkozásnak veszik”

Kertész Imre Nobel-díjas író szerint meghamisították, amit Magyarországhoz fűződő viszonyáról mondott a Die Welt című lapnak – jelentette ki az író a Duna Televízió Híradójának adott interjújában.

2009. november 10., 11:11

A 80. születésnapját ünneplő Kertész Imre interjút adott az őt így köszöntő Die Welt napilapnak, amit szerinte sokan félremagyaráztak. Az írás szerint Kertész Imre megtagadta Magyarországot és gyökértelennek nevezte magát. Az író ezt a Duna Televízió Híradójának határozottan cáfolta, ő csak építő kritikát fogalmazott meg.

– Az egyik internetes portálon teljesen meghamisították a Die Welt című lapnak adott interjúm szövegét – jelentette ki az író a Duna Televízió Híradójának.

– Természetesen voltak kritikus mondataim, de azok általában nem sértik sem a nemzetet, sem a népet, sem az embereket. Ezeket építő szándékkal mondtam, akármennyire is haragszanak rám egyesek. De az, hogy egy cikket meghamisítanak és az ellenkezőjére fordítják, az felháborító. Ma reggel a Die Welt-től fel is hívott a cikk szerzője és tudatta, mélységesen felháborítja a dolog. Ennek az interneten is hangot adott – mondta Kertész Imre.

A Nobel-díjas író a rágalomhadjárat miatt további lépéseket is tervez.

– Szeretném, ha a közönség, a magyarok, akik olvasnak engem, megtudnák az igazságot. Voltak, már ilyen rágalomhadjáratok ellenem. Évekig tartott egy bizonyos koffer-ügy, amiről kiderült, hogy egy agyrém. Kitalálta valaki és rám húzták azért, hogy rossz színben tüntessenek fel. A kritikáimat mindig nemzetellenes megnyilatkozásoknak veszik, ami nem igaz. Nagyon örülnék, ha valóban a javára lehetnék Magyarországnak, a hazámnak, mégpedig olyan módon, hogy az igazságot közlik és nem hazudoznak rólam – fogalmazott.

A Duna Televízió Híradójának adott interjújában kiemelte: nem is kérdés, hogy a hazájának tekinti-e Magyarországot, hiszen ott született, magyar állampolgár és magyarul ír.