A Korrupciókutató Központ rengeteg közbeszerzési szerződést tett közzé kereshető formában

2018. február 15., 21:36

Szerző:

A Corruption Research Center Budapest/Korrupciókutató Központ munkatársai 192 ezer közbeszerzési szerződés adataiból készítettek rendezett és kereshető adatbázist. Az adatbázis célja, hogy átláthatóvá váljanak a magyar közbeszerzések, illetve hogy kutatók, újságírók és más érintett résztvevők számára is elérhetővé váljanak a közbeszerzési adatok. Az adatbázison még dolgoznak, de nagy része már elérhető.

Az adatbázisban kereshetők az információk 

  • a felhívás közzétételének dátuma,
  • a felhívást közzétevő neve,
  • a nyertes neve,
  • az elnyert összeg,
  • az ajánlattevők száma,
  • a felhívások linkje alapján.

A 192 ezer szerződés a 2005. január 1. és a 2017. december 31. közötti időszakra vonatkozó adatokat tartalmaz.

A CRCB azért is készítette el az adatbázist, mert a Közbeszerzési Hatóság honlapján nem érhetőek el rendezett, kereshető formában az adatok. Céljuk az adatbázissal az, hogy a már említett érdeklődőkön kívül magyar állami intézményeket (például a Gazdasági Versenyhivatalt, az Állami Számvevőszéket vagy az Igazságügyi Minisztériumot) segítsenek „a korrupció felszámolásáért végzett munkájukban".

A munkát az EU, az OTKA és a CRCB finanszírozta.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.