A Karmelitánál tüntető diákokat hallgatja ki a napokban a rendőrség

Van maszkviselés, hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság, illetve rongálás jogcímen indított ügy is, a TASZ jogi segítséget nyújt a diákoknak.

2023. augusztus 21., 14:49

Szerző:

Több, a Karmelitánál tüntető diákot is beidéztek a héten a rendőrségre – tudta meg a Telex. A portál szerint még a rendőrségi szakaszban, de valóban nagy intenzitással zajlanak az eljárások.

Május 3-án az Egységes Diákfront (EDF) szervezésében az oktatás helyzetéért vonultak a diákok a városban, a tüntetők egy része aznap a budai Várba indult, ahol a Karmelitánál a rohamrendőrök megállították őket. A tüntetők rázták, bontották a kordonokat, üres PET-palackot is dobtak a rendőrsorfalra, illetve a rendőrök mögé. A rendőrség jelezte, hogy kényszerítő eszközt alkalmaz, végül valóban dulakodás alakult ki és a rendőrök könnygázt is bevetettek.

Több tüntetőt berángattak a kerítések mögé, öt embert előállított a rendőrség. Ezek az események vezettek a mostani rendőrségi fellépésekhez. Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa a Telexnek elmondta: „Számos tüntető diáknak már elvállaltuk az ügyét, mások egyelőre csak a jogi tájékozódásuk keretében, tanácsadásért keresték meg a civil szervezetet, de azt biztosan állíthatom, hogy legalább 15 esetről tud a TASZ.”

Ha az ügyeket három csoportra osztanánk – mondta Hegyi Szabolcs –, akkor vannak maszkviselés, hivatalos személy elleni erőszak és garázdaság, illetve rongálás jogcímen indított ügyek.

Vannak, akiket már a Karmelitánál „kiemeltek”, igazoltattak és/vagy előállítottak, de vannak, akikhez alighanem videók elemzése révén jutottak el a rendőrök. A hivatalos személy elleni erőszak miatti eljárás az ellen indult, aki PET-palackot dobott. 

Néhány meghallgatásra behívott fiatal arra panaszkodott, hogy számára nem derül ki, hogy miért kapta az idézést, mivel gyanúsítják, így – ezen ismeret hiányában – furcsa az a rendőrségi egyenszöveg, hogy hozza magával a bizonyítékait.

Akiket már meghallgattak rongálás (kordonbontás) miatt, azokat számszerűsített, viszonylag érthetetlen összegű, több százezer forintos károkozással gyanúsítanák a rendőrök – írja a cikk.

(Kiemelt kép: tüntetés a tanári státusztörvény ellen 2023. április 24-én a Karmelita Kolostor előtt. Fotó: Momentum Mozgalom, Facebook)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.