A Jobbik feljelentette Orbán Viktort a méregdrága luxusutak miatt

Hivatali vesztegetés gyanújával.

2018. október 2., 17:41

Szerző:

Hivatali vesztegetés és hivatali vesztegetés elfogadása miatt feljelentette Orbán Viktort a Legfőbb Ügyészségen a Jobbik - írja a 444.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A párt közleménye szerint Orbán Viktor méregdrága ajándékokat (magánrepülgépes luxusutazásokat) fogad el olyan kormányközeli oligarcháktól (legutóbb éppen a képen vele együtt szereplő Garancsi Istvántól), akik milliárdos állami és EU-s megrendeléseket kapnak az ő kormányzása idején. A Jobbik szerint a miniszterelnöknek az ezt firtató kérdésre adott hétfői parlamenti válasza egy beismerő vallomással ér fel, Orbán Viktor ugyanis azt mondta, harminc éve mindig így ment, jövő héten is így fog menni és azután is.

Orbán Viktorról egy hete az Átlátszó írta meg, hogy egy Bombardier Global 6000 típusú luxus magánrepülőgépen utazott el Várnába a MOL Vidi Ludgorec elleni meccsére. Később Havasi Bertalan miniszterelnöki sajtófőnök Népszavának adott válaszából derült ki, hogy az útját a magyar futballklub tulajdonosa, a cégeivel közpénzmilliárdokat nyerő Garancsi István fizette. A szélsőjobboldali párt szerint a nyáron a miniszterelnök még azt mondta, hogy az utakat saját pénzéből finanszírozta. Hétfőn az MSZP-s Harangozó Tamás hívta fel a figyelmét arra, hogy egy út egy hasonló magánrepülőgépet egy Szófiáig tartó útra csak oda 15 ezer euróért (átszámítva csaknem ötmillió forintért) lehet kibérelni.

A Párbeszéd már múlt héten feljelentette Orbán Viktort, és vagyonnyilatkozati eljárást is akar kezdeményezni a miniszterelnök ellen az Országgyűlés mentelmi bizottságában.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.