A határnyitás emlékezete – Németh Miklós: Tudtam, hogy nem lesz vérontás

A díjátadó ünnepségen megjelent többek közt Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke és Lothar de Maizière, aki 1990-ben az NDK egyetlen demokratikusan megválasztott miniszterelnöke volt. Annegret Kramp-Karrenbauer, a német kereszténydemokraták elnöke személyes üzenetében méltatta a harminc évvel ezelőtti magyar lépés bátorságát. Németh Miklós telefonon nyilatkozott a 168 Órának.

2019. október 20., 06:00

Szerző:

- Berlinben most arról emlékeztek meg, hogy az ön kormánya 1989 szeptemberében szabaddá tette az utat Nyugat felé az összes, mintegy hetvenezer NDK-menekültnek. Amikor úgy döntött, hogy felkeresi Kohl kancellárt, és személyesen tájékoztatja, és augusztus 25-én helikopterrel a gymnichi kastély felé tartott, kockázatosnak érezte-e ezt az elhatározását?

- Nem, én akkor már százszázalékos biztonsággal mondhattam Kohl kérdéseire, hogy Gorbacsov és a Szovjetunió semleges, tartózkodó magatartást fog tanúsítani, annak ellenére hogy még nyolcvanezer szovjet katona állomásozott Magyarország területén, hogy a silókban még ott voltak a nukleáris töltetekkel felszerelt közép-hatótávolságú rakéták, illetve hogy még körülbelül hatvanezer munkásőr volt felfegyverkezve. És amiatt sem izgultam, hogy a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi ügynökei lepték el június vége óta az országot. Elmondtam Kohlnak, biztos vagyok abban, hogy nem lesz szovjet beavatkozás, nem lesz vérontás.

- Előzetesen milyen személyi kört avatott be a határnyitási szándékába? Találkozott-e tiltakozással, ellenvéleménnyel?

- Az augusztus 17-i kormányülésen Horn Gyula még hezitált, nem állt a döntés mellett százszázalékosan. Ez benne van Oplatka Andrásnak (a Neue Zürcher Zeitung korábbi újságírójának – A szerk.) a kormányülések jegyzőkönyvei alapján készült könyvében is. Kivártam a döntéssel, húztam-halasztottam az ügyet, hogy legyen egység a kormányban. Amikor Horn Gyula is odaállt, akkor mondtam, hogy üljön össze az a hat ember, akire a lebonyolítás tartozik. A jogi oldalnak védhető módon szilárd talajon kellett állnia. Még Hans-Dietrich Genscher (akkori nyugatnémet külügyminiszter – A szerk.) is háromszor látogatott meg akkor, és kérdezte, hogy miért nem mondom fel az NDK-val kötött kétoldalú szerződést, mert az szerintük azonnal lehetővé tenné az NDK-sok kiengedését. Csakhogy amelyik kormány a jogállamról beszél, annak a jogot tisztelnie kell. És abban a kétoldalú szerződésben az állt, hogy ha az egyik fél azt felmondja, az csak a felmondást követő hatodik hónap letelte után lép érvénybe. Ha én felmondom, akkor az nekem átviszi az NDK-sokat a következő év tavaszára. Ki tud ennyi embert élelemmel, szociálisan, egészségügyileg ellátni abban a helyzetben? Ezért ki kellett találnunk, hogy a felmondás helyett a szerződés mely két pontja teszi lehetővé számunkra azt, hogy nemzetközileg védhető módon a jog talaján álljunk. Amikor mindez tisztázódott, akkor a következő hat ember ülte körbe az asztalt Gymnich előtt: a belügyminiszter, az igazságügyi miniszter képviseletében az államtitkár, jómagam, a külügyminiszter és a két tanácsadóm.

- A visszaemlékezésekből tudjuk, Helmut Kohl elérzékenyült, amikor meghallgatta az ön közlését. Azóta többen mondták, a németek nem spóroltak az elismerő szavakkal, de talán jobb lett volna, ha például hozzájárulnak a magyar államadósság részleges vagy teljes elengedéséhez, vagy valami más módon jobban kinyitják a pénztárcájukat, hiszen akkor még nem voltunk fejlesztési támogatásra jogosult uniós tagország. Hogyan vélekedik erről?

- Németország a magyar államadósságból elenyésző mértékben részesedett. Sajnos a magyar államadósság nem kormányközi megállapodásokon alapult, szemben a lengyellel, annak körülbelül a negyven százaléka ilyen volt. A magyar államadósság több mint kilencven százaléka a bankoknál felvett kölcsön, a bankok által forgalmazott állampapír volt. Az egyik fajta adósság elengedése a kormányok közötti tárgyalás, a másik elengedése pedig a bankokat tömörítő londoni klub ügye, az pedig annak a beismerése, hogy csődben vagyunk. Kohl nagyon részletesen megkapta tőlem azt a csomagot, amelyben kértem a segítségét, és ezeket teljesítette is. A helyzet iróniáját mutatja, hogy ezen a megbeszélésen azt kértem tőle, halasszuk el a letárgyalt és összerakott, egymilliárd márkás német hitelcsomag aláírását. Minden készen állt az aláírásra. Ötszázmilliót a központi kormány garantált, 250-250 milliót pedig Bajorország és Baden-Württemberg tartomány. Ezt nem írhatjuk alá, mondtam neki, mert akkor azt a vádat fogom kapni, hogy embereket adtam el egymilliárd márkáért. És Kohlnak kijelentettem, hogy mi nem vagyunk emberkereskedők.

Helmut Kohl és Németh Miklós tárgyalása 1989. december 16-án

Péntek éjszaka már nagyrészt derült vagy gyengén felhős idő várható, de a délkeleti határ közelében még ekkor is előfordulhatnak felhősebb körzetek.

Karsai Dániel levélben fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz, melyben azt kérte, az államfő tegyen nyilatkozatot arról, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában.