A fideszesek arra sem méltatták a demokráciát, hogy elmenjenek a rendkívüli parlamenti ülésre

2019. január 3., 09:26

Szerző:

Tordai Bence, Szabó Tímea, Szél Bernadett és még több ellenzéki képviselő is élőben közvetítette azt a rendkívüli ülést, amelyet a parlamenti ellenzéki pártok hívtak össze csütörtök reggel kilencre a rabszolgatörvény, valamint az elmúlt hetek eseményei ügyében. A Fidesz-KDNP országgyűlési képviselői távol maradtak az eseménytől, így a határozatképtelenség miatt még napirendről sem tudott dönteni.

A parlamenti ülésen, azaz munkahelyükön megjelent ellenzéki képviselők közösen, szervezetten léptek fel. Napirend előtti felszólalásokat kezdeményeztek, amelyekben ismertették követeléseiket, s azt, miért lett volna szükség a rendkívüli ülésre. Végül Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője kért felszólalási lehetőséget, amelyet meg is kapott a levezető elnöktől.

Szabó Tímeával együtt az ellenzék valamennyi jelen lévő képviselője felállt, s együtt, hangosan olvasták fel fogadalmukat, mely szerint kitartanak és közösen állnak ellent a parlamenti demokrácia megcsúfolásának, s harcolnak azért, hogy a decemberben utcára vonulók követeléseit, a már jól ismert öt pontot kikényszerítsék az Orbán-kormányból. Mint elhangzott: nem fognak meghátrálni, kitartanak a mintegy 4 és félmillió magyar dolgozó súlyos érdeksérelmét jelentő törvények visszavonását követelő petíció mellett.

Ezután hangosan felolvasták együtt az ötpontos petíciót is.

A már jól ismert követelések:

  • 1. A rabszolgatörvény azonnali visszavonása!
  • 2. Kevesebb rendőri túlóra!
  • 3. Független bíróságok, a közigazgatási bíróságokról szóló törvény visszavonása!
  • 4. Csatlakozás az Európai Ügyészséghez!
  • 5. Független közmédia!

Mindezek után az ellenzéki képviselők is elhagyták az üléstermet, a Kossuth téren tartanak közös sajtótájékoztatót. Tordai Bence élő közvetítette azt is, ahogyan elhagyják az Országgyűlés épületét, s eközben mindenkit a szombati gigatüntetésen való részvételre, valamint a szakszervezeti ellenálláshoz való csatlakozásra szólított fel.

Az Országgyűlés rendkívüli ülése
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az MSZP, a DK, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik képviselői, továbbá a független Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs is, továbbá Fekete-Győr András és számos Momentum-tag is megjelent a Kossuth téren a főbejáratnál, ahol nemcsak a parlamenti ülésen elhangzott fogalmat ismertették.

  • Tóth Bertalan, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint fontos a január 5-i tüntetés, mert csak sokan, nagy tömegben lehet megmutatni, hogy itt a magyarok ötpontos követeléséről van szó, és az, ami eddig itt zajlott, az Orbán-kormány hatalomgyakorlása ebben a formában nem folytatható.
  • Hasonlóképp beszélt Szabó Tímea is: meg kell mutatni, hogy eddig és ne tovább. A Párbeszéd frakcióvezetője is arról beszélt, hogy képviselők elleni erőszak, a több mint 2,5 millió ellenzéki szavazó elleni erőszaknak minősül.
  • Hadházy Ákos szerint addig nem lehet felhagyni a tiltakozással, amíg nincs független bíróság, nincs független ügyészség.
  • Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke is arról beszélt, hogy az ellenzék összefogása nem szimbolikus, de jelentőségteljes. Az együttműködésük arról szól, hogy valóban, minden rendelkezésre álló eszközzel harcoljanak a céljaikért. Nem lehet feladni az ellenállást, mert ez az egyetlen út, de arra szólított fel, hogy mindennemű demonstráció békés és erőszakmentes legyen.
  • Jakab Péter, a Jobbik szóvivője arról beszélt, hogy a mai napon bebizonyosodott, hogy a történelem leggyávább kormánya van hatalmon. Szerinte Orbán Viktor nem mert a nép, a dolgozók szemébe nézni, hanem Soros György, az egykori mentor háta mögé bújva, hazugságokkal hátrált meg. Jakab általános sztrájkot követelt és ezért arra buzdított, hogy minél többen vegyenek részt a szombati tüntetésen.
  • Gyurcsány Ferenc, a DK vezetője szerint ha egy hatalom elárulja a népét, akkor előbb-utóbb eljön a lázadás ideje. Egy országromboló kormánnyal szemben küzdenek, ezért lázadni kell – mondta.
  • Szél Bernadett megismételte, hogy letiltották az ellenzéki képviselők vendégfogadási jogosultságát, amivel bebizonyította, hogy csak látszatdemokráciát tart fenn. A független képviselő arról beszélt: ez az Ország háza, nem a Fideszé, ezt valamennyi magyar adófizető pénzéből tartják fenn, ahogyan a közmédiát is. „Nem kérünk a látszatdemokráciából, az ellenállást folytatni kell. Az új évben jó lenne, ha minden magyar ember szeme kinyílna, még azoknak a Fidesz szavazóknak is, akik még olyannak látják Orbán Viktort, amilyen évtizedekkel ezelőtt volt: ez a rendszer már nem az, aminek hazudják, ez nem köztársaság, nem demokrácia – mondta".
  • Fekete-Győr András, Momentum elnöke külön is köszöntötte a hazugsággyár képviselőit, az állami média megjelent kameráját. Azt ígérte, hogy kézzel-lábbal, minden eszközzel küzdeni fognak a követelések megvalósításáért, elsőként a rabszolgatörvény visszavonásáért, az ellenállást nem lehet feladni. „A közmédiával is tudatom ezúton, hogy a lázadás még csak most kezdődött, 2019 a lázadás éve lesz".
Az ellenzéki képviselők fogadalmat olvastak fel a parlament főlépcsőjén
Fotó: 168 óra

Tordai Bence kommentárja szerint az ellenzék demonstrálni kívánta egységét, illetve megoszthatatlanságát az ötpontos csomag ügyében. A Párbeszéd képviselője azt is elmondta, nagyon készülnek a szombati tüntetésre, napi szintű egyeztetések vannak a szakszervezetekkel. A szakszervezetek január 5-én, szombaton jelentik majd be sztrájkköveteléseiket, így – mint azt tordai Bence ismertette – legálisan kezdődik meg a tömeges munkabeszüntetésének előkészítése. A szakszervezetek egy négypontos követeléscsomagot állítottak össze.

A Fidesz-frakció szerint az ellenzéki pártok a csütörtökre összehívott rendkívüli üléssel folytatták a színészkedést: nekik nem Magyarország érdeke, csak a hatalom megszerzése és a pillanatnyi politikai balhé a fontos. A Fidesz csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az ellenzéki pártok egyszer már „lebuktak", amikor „gyenge színészi teljesítményt nyújtva, áldozatként" próbálták feltüntetni magukat a köztelevízió épületében.  Csütörtökön pedig újra „lebuktak", hiszen az ellenzéki képviselők jelentős része az általuk kezdeményezett parlamenti ülésen a napirendi szavazást sem várta meg – írták.

Magyarán a Fidesz azzal igyekszik támadni az ellenzéki képviselőket, hogy kivonultak idő előtt a parlamentből, ahová a kormánypártok egyetlen képviselője sem ment be. Az MSZP, a DK és a Párbeszéd képviselői hagyták el az ülésteremet, miután közösen elszavalták a fogadalmukat, a Jobbik és az LMP bent maradt a napirendi szavazásig. A napirendet természetesen a Fidesz távollétében nem tudták elfogadni.

Mindennek ellenére a Fidesz azt is írta, hogy az ellenzék decemberben erőszakos eszközökkel próbálta megakadályozni az Országgyűlés munkáját, nem törődve azzal, hogy a közben saját korábbi javaslatát, így az ápolási díj megemelését sem szavazta meg. Úgy fogalmaztak: az ellenzéknek nem Magyarország érdeke, csak a hatalom megszerzése és a „pillanatnyi politikai balhé" fontos.

Sőt, még tovább tetézték: szerintük az ellenzék Soros György pénzéből szervez erőszakos utcai megmozdulásokat, és Soros-pénzből fizetett aktivisták közreműködésével támadt a rendőrökre és az Országgyűlés épületére a karácsony előtti napokban. Ezen Soros György által finanszírozott akciók egyetlen célja, hogy az európai parlamenti választások után újra bevándorláspárti többsége legyen az Európai Parlamentnek

A túl sok újdonságot nem tartalmazó kormánypárti érvelésre előre is megfelelő reakcióként szolgálhatott Jakab Péter jobbikos parlamenti képviselő napirend előtti felszólalása.