A civilek zaklatását is felhozta Merkel

Merkel kiemelte annak fontosságát, hogy a polgárok korlátok nélkül elmondhassák véleményüket, félelem és kényszer nélkül működhessenek közre a társadalom formálásában. Orbánnak többek között azt üzente: az ellenzék nem ellenség, hanem ellenfél és vetélytárs, s hogy a demokráciát lopakodva sem áshatja alá senki.

2015. február 4., 11:07

A német kormány honlapján közzétette a beszédet, amit a német államfő az Andrássy Egyetemen mondott el – számolt be a Galamus.


Merkel méltatta azt a szerepet, amelyet Magyarország töltött be a vasfüggöny lebontásában, majd elismerőleg szólt arról, hogy az ország beleilleszkedett a nyugati szövetségi rendszerbe.

Ezután tért rá arra, hogy Európa sokszínű, nyitott, de hogy az lehessen, ahhoz béke és szabadság kell. Ám napjainkban mindez veszélybe került, mivel Oroszország Ukrajnában megpróbálja szembeállítani az erősebb jogát a jog erejével. A szomszédos államban befolyási övezetet lát, de hangsúlyozta: meg kell őrizni az ukrán területi integritást és önrendelkezést.

Európa azonban nem az oroszok ellenében, hanem velük együtt akar biztonságot. A szankciók további sorsa a minszki megállapodás teljesülésétől függ.

De vannak más kihívások is, mint amilyen a két párizsi merénylet volt, amely két dologra világított rá a kor legnagyobb gondjai közül: az iszlám terrorizmusra és az antiszemitizmusra. De a tolerancia erősebb a szélsőséges erőszaknál. Nem szabad szítani a sértettséget, sem pedig megkérdőjelezni életelvünket. Nem lehet helye a modern társadalomban a vallási, etnikai vagy társadalmi kisebbségek kirekesztésének, az idegenellenességnek, a zsidóellenességnek.

A demokráciát lopakodva sem áshatja alá senki. Értékeink közé tartozik, hogy a mi demokráciánkban az ellenzék nem ellenség, hanem ellenfél és vetélytárs. Még a nagy többséget is mértékkel kell használni, védeni kell vele a kisebbségeket. Ideértve, hogy csak óvatosan, a konszenzusra törekedve szabad hozzányúlni az alkotmányhoz.

Az európai rend alakításában nagy szerepe van a civil szférának, vagyis hogy a szabad polgárok korlátok nélkül elmondhassák véleményüket, félelem és kényszer nélkül működhessenek közre a társadalom formálásában, és ebben a kormány partnernek tekinti őket. Ez érvényes azokra a szervezetekre is, amelyek a határokon túl is ápolnak kapcsolatokat, és amelyek nem külföldi hatalmak ügynökei. Mindez együtt alkotja a pluralizmust és nyitottságot, amiben élünk. Európa nem mondhat le ezekről az értékekről, ha versenyképes akar maradni, és ha szavatolni kívánja a jólétet a fiatal nemzedékek számára.

Az európai modell sikere érdekében a földrészt ki kell vezetni az államadósság-válságból.

A kancellár végül kitért arra, hogy jó lenne, ha a további magyar adó- és gazdaságpolitikai intézkedéseknél figyelembe vennék, milyen meghatározó szerepük van a német vállalatoknak
a magyar gazdaság sikerében.

(Forrás: Galamus/Klubrádió)

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.