A CEU szerint káros a genderszak megszüntetése, képzéseik egy részét folytatják

2018. október 17., 11:13

Szerző:

Károsnak és a tanszabadság, egyetemi autonómia megsértésének tartja a CEU a genderszak most már hivatalos megszüntetését – írja a hvg.hu.

Hétfő óta hivatalosan is vége a mesterképzésnek a társadalmi nemek tanulmánya szakon Magyarországon. A Magyar Közlönyben pénteken megjelent az Orbán Viktor által szignált kormányrendelet, amely megszüntette a képzést az országban. A kormány augusztusban jelentette be, hogy meg akarja szüntetni a szakot a két érintett egyetemen, a CEU-n és az ELTE-n.

A CEU jelezte, hogy nem ért egyet a szak eltörlésével, károsnak tartja azt, és a tanszabadság, illetve az egyetemi autonómia megsértésének tartják, ezért képzésüket részben folytatják.

– A közösség számára hasznos tudást nyújtó és nemzetközileg elismert szakterületet egyetemünk több mint két évtizede oktatja. A fokozat megszüntetése a magyar tudományos élet és a demokratikusan gondolkodó közpolitika számára is káros. A szakhoz kapcsolódó kurzusokat egyetemünk szakirányú képzések és amerikai akkreditációjú MA és PhD programok keretében tovább folytatja

– reagált az intézmény a döntésre.

Húzza az időt a kormány.
Fotó: Kökényesi Gábor

Az ELTE Társadalomtudományi Kara közleményben jelezte, hogy sajnálatosnak tartja, hogy a kormányrendelet törölte a képzést a felsőoktatásban megszerezhető képzések jegyzékéből.

A kar oktatói és kutatói közössége úgy gondolja, hogy a döntés megkérdőjelezi a tudomány alaptörvényben is hirdetett autonómiáját, a tanszabadságot, és továbbra is fontosnak tartják a társadalmi nemekkel kapcsolatos tudományos diskurzusok folytatását.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.