Az MTVA székházából kiráncigált képviselők nem sérültek meg, ezért a bíróság elutasította Szél Bernadett és társai indítványát

2019. június 4., 18:16

Szerző:

Elutasította első fokon a bíróság Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Varju László pótmagánvád-indítványát. A három országgyűlési képviselő a Társaság a Szabadságjogokért segítségével nyújtotta be kérvényét az őket akadályozó és bántalmazó biztonsági őrök ellen, mert a politikusokat tavaly decemberben erőszakkal eltávolították a köztévé épületéből – jelentette be a TASZ közleményében.

Az indítvány benyújtására azért volt szükség, mert a Központi Nyomozó Főügyészség és a Legfőbb Ügyészség is elutasította a korábbi feljelentéseket.

A bíróság indoklásában arra hivatkozott, hogy mivel a képviselők nem hivatkoznak testi sérülésre vagy becsületsértő bánásmódra, ezért a vádemelésnek nem állnak fenn a feltételei.

A büntetőeljárási törvény értelmében ugyanis az a sértett léphet fel pótmagánvádlóként, akinek jogát vagy jogos érdekét a bűncselekmény közvetlenül sértette vagy veszélyeztette.

A bíróság szerint ez akkor valósult volna meg, ha a képviselők testi sérülést vagy becsületsértő bánásmódot is elszenvedtek volna. 

A TASZ összegzése szerint ez azt jelenti, hogy mivel a képviselőket nem verték meg, hanem ráncigálták, taszigálták, és kidobták őket az épületből, ezért nem élhetnek a pótmagánváddal.

A bíróság az ügyészségi véleményhez hasonlóan megállapította, hogy a képviselők nem hivatalos személyként jártak el az MTVA épületében. A jogvédők szerint a bíróság indokolatlanul szűkíti azonban a képviselői munka fogalmát, és az országgyűlési képviselőknek pont azért volt joguk belépni a köztévé épületébe, mert a képviselői munka jóval összetettebb, mint hogy azt az Országház épületére korlátozzuk.

Szél Bernadett Facebook-oldalán jelezte, hogy a döntés ellen fellebbeznek, és ha kell, az Alkotmánybírósághoz, majd Strasbourghoz fordulnak jogorvoslatért.