A 80 milliárdból működő közmédia eddig 227 millió forintot égetett el arra, hogy megtudja, hatékonyan költi-e a közpénzt

Negyedszerre is megbízták ugyanazt a két céget, hogy az előző vizsgálatok eredményei alapján tovább vizsgálódjanak.

2018. szeptember 19., 13:59

Szerző: Molnár Richárd

Erősen meghaladhatja az idén már évi 80,7 milliárd forintnyi költségvetési támogatásból működő közszolgálati média, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezetőinek képességeit, hogy boldoguljanak ilyen mennyiségű közpénz hatékony és hasznos elköltésével. Bár az április 8-i országgyűlési választások előtt megsüvegelendő módon játszottak az állami televíziók és rádiók a Fidesz propagandagépezetének kottájából, a közmédia vezetőinek hozzáértése sajnos már nem terjedt ki arra, hogy a rájuk bízott pénzhalommal felelősen gazdálkodjanak.

Az MTVA első alkalommal 2017 márciusában kötött egy öt hónapra kiterjedő keretszerződést két céggel

„az MTVA komplex hatékonyságvizsgálata érdekében”.

További feladatuk volt "az MTVA operatív működésének optimalizálása, operatív projekt menedzsment módszertan kialakítása, portfólió menedzsment módszertan kidolgozása és ezek implementálása a teljes leányvállalati kör esetében". Mindezért 120 millió forintot számlázhatott a tenderen közösen nyertes Teqtos Kft. és Varius Consulting Kft. A konkrét részfeladatok között szerepelt például a taxiköltségek és a belső gyártási folyamatok optimalizálása.

A két cég annyira kiváló munkát végezhetett, hogy az öt hónapos megbízás lejártával 2017 októberében az MTVA ugyanezektől a vállalatoktól megrendelte a komplex hatékonyságvizsgálat második ütemét. Ezért a Teqtos és a Varius 67,45 millió forintot kapott a közmédiától. A szerződés egészen nyíltan úgy fogalmaz, hogy az előző hatékonyságvizsgálat eredményei alapján végezzen szakmai vagy operatív támogatást, tanácsadást, illetve vizsgálja tovább a belső folyamatokat.

Azaz lényegében csinálja ugyanazt, amit eddgi csinált, vagy kellett volna csinálnia.

A tanácsadó cégek például a taxiköltségek optimalizálása kapcsán odáig jutottak csaknem fél év és 120 millió elköltése után, hogy már csak „a javasolt nappali taxi kiváltási alternatívák bevezetéséhez szükséges változtatások támogatása és a valós adatokra épülő megtakarítási kalkulációs modell készítése” maradt számukra feladatul. Nyilván ezt nem sikerült tavaly októberig megoldani.

Azonban a hatékonyság nem javult vagy nem eléggé javult, az MTVA ugyanis három nappal a 2018-as országgyűlési választások után, idén április 11-én aláírta a harmadik szerződést is a Teqtos-szal és a Varius-szal. A hatékonyságvizsgálat harmadik üteméért már csak szerény 9,6 millió forintot fizettek ki a két cégnek.

Az MTVA székháza
Fotó: MTI/Zih Zsolt

Valami hiba csúszhatott azonban a számításokba, ezért biztonság kedvéért idén augusztus 22-én megkötötték a negyedik hatékonyságvizsgálatra vonatkozó szerződést is. A két cég újabb 29,8 millió forintot húzott be azért, hogy "az előzmény eljárás megállapításai, illetőleg feltárt hiányosságok alapján" részletesebben feltérképezzék az MTVA Üzemeltetési Igazgatóság szolgáltatásait.

Ha nem lesz további vizsgálat, akkor megállapítható, hogy az MTVA eddig 226,8 millió forintot költött hatékonysága növelésére. Más kérdés hogy az eddigi hatékonyságvizsgálatok ezek szerint nem voltak elég hatékonyak.

A két tanácsadó cég magyar magánszemélyek tulajdonában van, de információink szerint egyértelműen egyikük sem köthető a kormánypártokhoz vagy ismert kormányközeli üzletemberekhez.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.