4-es metró: 30 milliárd röppent ki a semmibe?

Ha a francia Alstom cég nem szerzi be július végéig a 2-es és a 4-es metróvonalra megrendelt új metrókocsik engedélyeit, akkor a főváros felbontja a 65 milliárd forintos szerződést - döntött egyhangúlag a Fővárosi Közgyűlés. Ez azt jelenti, hogy ez esetben új közbeszerzési pályázatot kellene kiírni, és várhatóan még évekig nem járhatnak majd új szerelvények a 2-es metró vonalán sem. Így a jelenleg közlekedő, mintegy negyven éves kocsikra kellene újabb forrásokat fordítani.

2010. június 4., 07:11

Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Egyesület (VEKE) szóvivője a döntés után elmondta, a főváros és a BKV által a 2-es metróvonalra rendelt huszonkét szerelvényt 2009. május 30-ig kellett volna forgalomba állítani, ám ez nem történt meg. A leendő 4-es metróvonalra további tizenöt szerelvényt rendelt meg a főváros és a BKV, ám ezeket sem szállították le a 2009 szeptember végi határidőig Budapestre.

A 2-es metróvonalra rendelt metrókocsik prototípusának végleges típusengedélyét 2008. május 30-ig kellett volna megszereznie a cégnek. A közgyűlés a mostani döntésével erre adott határidőt július végéig. Hozzátette: ha ezt addig nem teljesíti a cég, a főváros és a BKV "megszünteti" a szerződést az Alstom-mal.

Elmondta, a főváros a szerződés értelmében eddig mintegy 30 milliárd forintot fizetett ki a meg nem érkezett szerelvényekért. Felmondás esetén ezt az összeget vissza kell majd követelni a kamatokkal és kötbérekkel együtt - tette hozzá a VEKE szóvivője.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdaságvédelmi főosztálya vizsgálja a 4-es metró szerelvényeinek beszerzését - derül ki a 4-es metró építésének aktuális negyedéves jelentéséből. A jelentés szerint 2010 márciusában a BRFK-tól két megkeresés is érkezett a DBR Metró Projekt Igazgatósághoz: az egyik a metrószerelvények beszerzéséről, az Eurometro Kft. Projektvezetési Tanácsadói Szolgáltatások szerződéséről, illetve a jelenleg foglalkoztatott vállalkozókról kért bővebb tájékoztatást, a másik az állomások belső beépítése tárgyú közbeszerzési eljárás teljes iratanyagát kérte be. A DBR Metró Projekt Igazgatóság a rendelkezésre álló dokumentumokat átadta az eljárás lefolytatásához - olvasható a jelentésben.

A jelentésben beszámolnak arról is, hogy további vizsgálatok is folyamatban vannak: a független mérnök és könyvvizsgáló a 4-es metró I. szakasz független ellenőrző mérnöki feladatainak ideiglenes ellátása keretében a BKV Zrt. Felügyelőbizottsága részére végzi a tevékenységét, havi jelentést, szúrópróbaszerű felmérést, és az elszámolások ellenőrzését végzi a könyvvizsgálóval együttműködve.