32 óra ülésezés után pihenőt tart a parlament

Az Országgyűlés több mint 32 órás, folyamatos ülésezés után tarthat pihenőt kedd estétől, miután a hét első két napjának ülésnapja összeért az MSZP által indított ellenzéki obstrukció miatt. Megszakítás nélkül ennél hosszabban csak egyetlen esetben, 1991-ben tartott ülést a parlament: húsz évvel ezelőtt 56 óra tárgyalás után fogadta el a következő évi költségvetést a Ház.

2011. november 30., 07:46

A hétfői ülésnap elnyújtását az tette lehetővé, hogy kedden éjjel többségbe kerültek a szocialisták az ülésteremben, akik így 15 szavazatukkal hozzájárulhattak ahhoz, hogy a Ház megközelítőleg száz szakaszban tárgyalja a munka törvénykönyve részletes vitáját. Az ülést reggel nyolc óráig vezető Ujhelyi István ebből mindössze egyet tudott lezárni, mivel ellenzéki képviselők hosszasan és részletesen kritizálták a kabinet előterjesztését, amelyet a kormánypárti frakciók nyolc tagja védett, szintén nagy elánnal.

A munka törvénykönyvéről szóló vita elhúzódása miatt összeért a hétfői és a reggel nyolc órára kiírt keddi ülésnap, amelynek legfontosabb napirendi pontja a jövő évi költségvetés fő számainak elfogadása volt.

A parlamenti patkó reggel kilenc órára kezdett megtelni, az ülés vezetését átvevő Lezsák Sándor ekkor fél órás szünetet és a házbizottság összehívását kezdeményezte, a Fidesz frakcióvezetője javaslatára. A házbizottság soron kívüli ülésén Lázár János arra tett javaslatot, hogy a parlament péntek délután folytassa az új munka törvénykönyve részletes vitáját, ezt azonban az ellenzéki frakciók elvetették.

A kormánypárti politikus azt mondta, a Jobbik és az LMP politikai cirkuszt akar, s nem a munkavállalók érdekei foglalkoztatja őket, hanem a politikai balhé. Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója a tanácskozást követően ugyanakkor méltánytalannak és vállalhatatlannak nevezte, hogy a munka törvénykönyvéhez érkezett több száz módosító indítványt hétfőről keddre virradó éjszaka akarta megtárgyalni a kormányoldal.

Farkas Gergely, a Jobbik frakcióigazgatója arra emlékeztetett, hogy már múlt csütörtökön kezdeményezték, ne hétfőn, utolsó napirendi pontként legyen a törvénykönyv részletes vitája, míg Mile Lajos, az LMP frakcióvezető-helyettese azt kifogásolta, hogy követhetetlen ütemezéssel zajlik a parlamenti munka.

A napirend megváltoztatásához szükséges négyötödös konszenzus hiányában folytatódhatott a részletes vita, amely azonban Lázár János ügyrendi javaslatát követő szavazás eredményeként immáron nem száz részben, hanem összevontan zajlott.

Ez akkor kapott jelentőséget, amikor a kormányoldal a vita lezárását kezdeményezte délelőtt, így ugyanis egyetlen szavazás is elegendő volt a vita lezárásához, míg az összevonás hiányában valamennyi vitaszakaszt egyenként kellett volna lezárni. A Ház végül 19 igen szavazattal, 33 nem ellenében vetett véget a munka törvénykönyve részletes vitájának.

Az Országgyűlés ülése ezt követően a jövő évi költségvetés fő számainak elfogadásával, majd a keddi ülésnapra kiírt általános és részletes vitákkal ért véget kedden, 21 óra 12 perckor.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.