2022 teljesen más lesz

Az ellenzéki együttműködés hatékony lehet, de körültekintőbben kell közös jelölteket választani – vélik a szakértők. Az ellenzék szerint levonták a következtetéseket a borsodi 6. választókörzetben tartott szavazás után, és ennek fényében készülnek 2022-re.

2020. október 23., 09:20

Szerző:

– Nem az döntötte el a választást, hogy Bíró László korábban miket mondott. Azt gondolom, a jelölt múltja nem volt olyan hatással az eredményre; sokkal inkább az számított, hogy mennyivel erősebb kampányt tudott és folytatott is a Fidesz. Az, hogy milyen ember Bíró László, a választás eredményét illetően másodlagos kérdés – mondta lapunknak Somogyi Zoltán szociológus. Szerinte az, hogy Bíró miket mondott, helyben nem gyengítette nagyon az ellenzék támogatottságát. Ugyanis ahol gyengülni tudnak emiatt az ellenzéki pártok, az a városi, leginkább a fővárosi miliő, ahol lehetnek olyan választók, akik megrökönyödnek ezen a helyzeten.

Azt Mikecz Dániel politológus szerint sem lehet megmondani, hogy mennyire tartottak vissza ellenzéki szavazókat Bíró László korábbi kijelentései, vagy mekkora volt a hatása a gazdasági visszaélésekkel kapcsolatos vádnak, de mint fogalmaz, több szempontból sem volt teljes kudarc, hogy az ellenzék együtt tudta Bírót jelölni az időközi választásokon.

– Olyan szempontból ez egy kész helyzet volt a Jobbikon kívüli pártok számára, hogy 2018-ban Bíró László volt a második helyen végzett jelölt, több mint 30 százalékkal, Papp Zsolt az MSZP–Párbeszéd jelöltje pedig 15 százalékot kapott. Egy előválasztással eldőlhetett volna, hogy mekkora társadalmi támogatottsága van Bírónak, ami azért is lett volna szerencsés, mert akkor tapasztalatot szerezhetett volna az ellenzék arra nézve, hogy egy nem fővárosi területen, egy kisebb településekkel rendelkező országos egyéni választókörzetben hogyan tud vizsgázni az előválasztás. Valószínűleg egyrészt erre idő sem maradt, másrészt pedig a Jobbik jelöltjének volt tekinthető Bíró. A korábbi 32 százalékos támogatottsága alapján ez a borsodi 6-os körzet inkább a Jobbik körzetének számított, így Bíró az előválasztást is megnyerhette volna.

A szakértő szerint a másik dolog, amiért Bíró nyerhetett volna, az az, hogy az adatok szerint mind az európai parlamenti, mind pedig az önkormányzati választásokhoz képest gyengült pár százalékot a Fidesz, és erősödött pár százalékot az ellenzék.

– Nyilván egy ilyen időközi választásnál kiemelt országos figyelmet kap egy-egy induló háttere, vagy a kijelentései. Amikor majd 106 helyen lesz ellenzéki jelölt – legyen az közös, vagy nem –, akkor kevesebb figyelem irányul majd egy-egy személyre. Ebben a helyzetben az a tanulság, hogy valóban körültekintőbben kell kiválasztani a jelölteket, és ha vitás helyzetről van szó, akkor egy előválasztás segíthet eldönteni a kérdést.

– Az időközi országgyűlési választásból nagyon komoly következtetéseket nem lehet levonni. Azt lehetett látni a mostani választáskor, hogy az ellenzéki együttműködés mintha működött volna, emellett jól mozgósított a Fidesz, de a választási részvétel még így is alacsony volt – magyarázta Somogyi, aki szerint teljesen máshogy alakulhat az eredmény egy nagy országgyűlési választáson, mert sokkal több választó megy el voksolni, és sokkal koncentráltabban fog minden egy kérdés körül forogni, méghozzá, hogy ki legyen a miniszterelnök. Ilyen szempontból a mostani teljesen más volt, ezért nem lehet rávetíteni arra, hogy mi várható 2022-ben. Mikecz Dániel szerint, még ha Bíró korábbi kijelentéseivel kapcsolatban voltak is problémák, ha ezt megnyerte volna az ellenzék, akkor az az egész egységesülő ellenzéknek adott volna felhajtóerőt, visszaigazolást, hogy működik az egy az egy elleni stratégia.

– Ez most nem jött össze, de az látszik, hogy a közös jelölt indítása nem egy elvetélt ötlet, mivel nem volt nagy különbség a két jelölt számai között, és a mostani választáson kevesebben is vettek részt, mint a 2018-ason. 2022-ben valószínűleg sokkal nagyobb hatása lesz az egységes indulásnak, mint annak, hogy esetleg ilyen-olyan, kevésbé vállalható hátterű jelöltek is elindulnak. Azt is tudni érdemes, hogy Magyarországon egyébként is kevés a politikai részvétel, nagyon sokan nem szívesen foglalkoznak politikával, ami megmutatkozik abban is, hogy humánerőforrás-hiány van az ellenzéki oldalon. Az alkalmas személyeket nehéz megtalálni, ezért is jobb, ha közös jelöltet választ az ellenzék. / Zsigmond Viktória

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

2024. április 25., 20:43

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.