1,67 milliárdos támogatást kapnak tankerületek, pontosabban a vezetőik elektromos autókra

126 elektromos autót és hatvan darab töltőberendezést szereznek be 1,67 milliárd forint értékben a tankerületi központok és vezetőik számára. A pénzt nem lehet semmi másra költeni.

2023. november 3., 08:47

Szerző:

Nettó 1 milliárd 676 millió forint értékben szerezhet be a Klebelsberg Központ elektromos gépjárműveket és nem nyilvános használatú töltőberendezéseket. Ebből a pénzből Nissan Leaf és Nissan NV-200-asokat vesznek – tudta meg a 24.hu. Ezt a forrást nem lehet iskolák felújítására felhasználni – közölte a Klebelsberg Központ.A tankerületi vetetők feladatok ellátásra kapják az elektromos autókat, nem személyes használatra.  

„A tankerületi központok részére összesen 126 járművet tervezünk beszerezni, az összeget másra nem lehet felhasználni. A beszerzés az energiahatékonyságot segíti, a régebbi típusú, nem gazdaságos, illetve a korábban bérelt gépjárműveket válthatják ki a tankerületek, hogy ezzel is a fenntartási, üzemeltetési költségek csökkenjenek” – írta a Klebelsberg Központ. Ezt a támogatást az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM)  deklaráltan az elektromobilitást segítő céllal kapták a tankerületek.  

„A Klebelsberg Központ tankerületei mintegy 2200 köznevelési intézményt tartanak fenn az ország minden részében. Egyes központok akár száznál több intézménnyel is rendszeres kapcsolatot tartanak, azokat folyamatosan látogatják, működésüket a helyszínen ellenőrzik. Az elektromos járművek a karbantartási munkák elvégzésében, iratok és egyéb küldemények kézbesítésében is hasznosulnak” – indokolta a beszerzés szükségességét az Energiaügyi Minisztérium, amely egyben környezetvédelmi szempontokkal is magyarázta a projektet.

Az autóvásárlás a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság hatályos keretmegállapodása alapján történik. Mostanáig 41 darab Nissan NV-200 típusú kishaszongépjárművet és 28 darab Nissan Leaf személygépjárművet szállítottak le. „A további ütemezés a nyertes partner, a Gablini Kft. mindenkori kapacitásától függ” – jelezte az Energiaügyi Minisztérium. A 41 kisteherautót már másfél éve beszerezték, ezekért összesen 474,6 millió forintot fizetett a Klebelsberg Központ, ami 11,5 millió forintos átlagárat jelent.

(Kiemelt képünkön: A tervek szerinti konténeriskola aminek 2022 tavaszán kellett volna megépülnie Gyömrőn. Fotó: Gyömrői Fekete istván Általános Iskola honlapja)

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.