15 halálzóna Magyarországon, amit messzire el kellene kerülni, de nem lehet

2017. december 18., 17:06

Szerző:

Elhagyott veszélyeshulladék-lerakók, pincében felejtett, szivárgó vegyszeres hordók, évszázados gyártási melléktermékek és még számos időzített vegyi bomba veszélyezteti Magyarország természeti környezetét és a lakosság egészségét – derült ki a Greenpeace múlt év végén összeállított, Mérgezett örökségünk című kiadványából. A nemrég bemutatott, második jelentés újabb tizenöt „mérgezett” területet leplezett le – írja az mno.hu

Az új jelentésben szerepel a BorsodChem Zrt. kazincbarcikai telephelye, ahol nagyjából félezer tonnányi higany van a talajban, amely az egykori klórüzemből került a környezetbe. A szennyeződés húszméteres mélységig terjed, az eltávolítása több száz milliárd forintba kerülne. A higany szervezetbe jutva idegrendszeri zavarokat, súlyos esetben pedig bénulást okozhat.

Fotó: greenfo

A Dunaferr Dunai Vasmű Zrt. dunaújvárosi telephelyén több mint egymillió köbméternyi talaj szennyeződött benzollal. Egyes mérések alapján a talajban a megengedett érték 327-szerese, míg a talajvízben a 197-szerese található. De vannak még itt aromás szénhidrogének a megengedettnél 13 ezerszer nagyobb koncentrációban, valamint etil-benzol, tuloul és naftalin is.

A szennyezés tüdő-, máj-, vesekárosodást, gyomor- és bélrendszeri tüneteket, szívritmuszavart, idegrendszeri tüneteket, rákot is okozhat, és fokozottan veszélyezteti a vizek élővilágát is.  

Az Alkaloida tiszavasvári üzeme területén az évtizedekig tartó gyógyszergyártás során a téglagyári agyaggödrökben a hatvanas évektől kezdődően veszélyes hulladékot, oldószereket, elemi cinket és cinksót, valamint toxikus szennyvíziszapot helyeztek el. Egyes források szerint a szennyezés már elérte a város ivóvízellátását biztosító rétegvízkészletet, és hatalmas területen okozott határérték feletti talaj- és talajvízszennyezést.

A már bezárt létesítmények által okozott szennyezések veszélyeztetik az ivóvízbázist Abasáron és Szentendrén, valamint Szigetszentmiklóson a Bucka-tónál, a Csepel Autógyár egykori telephelyén is. A Budapesti Vegyiművek újabb komoly szennyezésére derült fény az Illatos út után most a Kén utcai telephelyén, ahol rákkeltő anyagokat, egyebek mellett kadmiumot mutattak ki a talajvízben, több mint 12 ezerszer többet a megengedettnél.

A jelentés talán egyik legmegdöbbentőbb megállapítása, hogy a kolontári vörösiszap-katasztrófa után sem figyeltek eléggé a tározók megfelelő szigetelésére. A szivárgó vörösiszap mára elszennyezte a környék talajvizét, amely néhol erősen lúgos, a rákkeltő arzénból pedig a normál szennyezettségi határérték több mint százszorosát mutatták ki.