Elképesztő mértékben növeli Ózdon a munkanélküliséget a ABB gyár bezárása

2020. február 17. 11:50 - szerző: 168 Óra

Talán egyetlen városnak se jöhetett volna olyan rosszul egy gyárbezárás híre, mint Ózdnak. A 24.hu cikke szerint az elektronikai alkatrészeket gyártó ABB üzemének év végéig tervezett bezárása miatt a város adóbevételei egyharmadától is eleshet, az 1200 álláshely megszűnése egymagában öt százalékponttal, 13,7 százalékra növelheti az ózdi álláskeresők táborát.

Palkovics: a kormány segíti a munkanélkülivé lett ózdiak e
Fotó: Vajda János

Ez az adat önmagában jelzi, hogy mennyire kettészakadt az ország. A 24.hu a statisztikák közül a nyilvántartott álláskeresők adataival számolt, mert erről van országos kimutatás.

2019 végén összesen 234 903 álláskereső volt Magyarországon, és közülük minden hetedik Borsod megyében él, miközben a megye népessége kevesebb mint 7 százalékát teszi ki az ország lakosságának.

Ez ugyan nem fedi a teljes állástalan lakosságot, mert nincsenek benne azok a munkanélküliek, akik nem regisztrálták magukat álláskeresőként. De még ez is azt mutatja, hogy miközben Borsod-Abaúj-Zemplén megye népessége az ország egészének csupán a hét százaléka, az álláskeresők 14 százaléka ott él. 

Palkovics: a kormány segíti a munkanélkülivé lett ózdiak e
Fotó: Vajda János

Az ország nyugati feléhez képest elképesztően magas az álláskeresők száma. A 24.hu összesítése szerint Somogy és Baranya megyéket nem számítva az egész Dunántúlon összesen kétezerrel van csak több álláskereső, mint három Északi megyében, Nógrádban, BAZ-ban és Szabolcs-Szatmár-Beregben.

Ennek egyik fő oka a strukturális munkanélküliség, vagyis az, hogy az álláskeresők képzettsége nem passzol a munkáltatók igényeihez.