130 milliót kapott másolt tanulmányokért egy belga politikus a Miniszterelnökségtől és a fideszes alapítványtól

2019. május 22., 17:54

Szerző:

Körülbelül 130 millió forintot kapott Stef Goris volt belga parlamenti képviselő Magyarországról, feleslegesnek tűnő tanulmányokért. A képviselő egyike annak a 13 európai politikusnak, akiket érintettnek találtak az Európa Tanács azerbajdzsáni vesztegetési ügyében, és a belső vizsgálat szerint „kulcsszereplője” volt az Európa Tanács parlamenti bizottságában (PACE) zajló korrupt lobbitevékenységnek – írja az Átlátszó.

Az Európa Tanács 2018 júliusában kizárta 13 jelenlegi és volt tagját, akikkel szemben „erős korrupciógyanú” merült fel. Kiderült ugyanis, hogy Azerbajdzsán kormánya európai politikusokat vesztegetett meg, és hogy ebből az összegből a PACE tagjai is részesülhettek. A kizárt tagok egyike volt Stef Goris.

Az Átlátszó értesülése szerint 2013 és 2015 között az akkor Lázár János által vezetett Miniszterelnökség 255 ezer, a Fidesz pártalapítványa, az akkor Balog Zoltán által vezetett Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítvány (SZPMA) pedig 151 ezer eurót utalt Stef Goris belga cégének, az  S.C. Services BVBA-nak.

Fotó: Facebook/Balog Zoltán

A portál a szerződéseket a minisztériumtól és a pártalapítványtól is közérdekű adatigénylésben kérte ki. 

A 2013 júniusában kelt első szerződésben az alapítvány jogi kutatómunkát rendel „a magyar alkotmányjogi szabályok összehasonlítása az EU szerződések jogi szabályozásával, más országok alkotmányjogi szabályozásával, és az Európa Tanács gyakorlatával” témában.

A második szerződés 2015 júliusában kelt, az SZPMA ismét jogi kutatómunkát rendelt Goris cégétől „a magyar médiatörvény nemzetközi kontextusa és bizonyos uniós jogszabályok magyarországi implementációja” témában.

A szerződések alapján 2013-ban 90750 eurót (mintegy 27,2 millió forintot), 2015-ben pedig 60500 eurót (mintegy 19,2 millió forintot) utalt az SZPMA a belga politikus cégének.

Az Átlátszó újabb adatigénylésben a tanulmányokat is megkapta. Az első tanulmány 103, a második 25 oldalas.

A portál által megkérdezett jogi szakértők szerint mindkét anyag túlnyomó részben szó szerinti idézet a magyar jogi szabályozásból, illetve európai intézmények kritikáiból. Az eseménytörténet leírásához csak néhány bekezdésnyi terjedelemben kapcsolódik önálló szerzői álláspont. Érdemi kutatást nem tartalmaznak, a tartalmukra pedig nem volt a Fidesznek szüksége, hiszen a saját álláspontjukat ismertetik benne.

– Érthetetlen, hogy miért volt a Fidesz pártalapítányának szüksége ezekre a tanulmányokra, hasonló jellegű összefoglaló anyagoknak ugyanis a magyar kormány közelében ebben az ügyben senki nem lehetett híján, hiszen a viták során ezeket a magyar kormányzati apparátus is gyártotta

– mondta Sepsi Tibor, az Átlátszó jogásza.

A második tanulmány ráadásul az elsőből készült copy-paste módszerrel, tartalmi kiegészítések nélkül.

Az Átlátszó úgy tudja, hogy az S.C. Services további 255 ezer eurót (mintegy 82 millió forintot) kapott a Miniszterelnökségtől ugyanebben az időszakban. A Miniszterelnökség azzal utasította el a portál közérdekű adatigénylését az ügyben, hogy „nyilvánosan megismerhető adat” nem áll a rendelkezésükre. Ez azt is jelentheti, hogy a szerződéseket államtitoknak minősítették.

Így a Miniszterelnökségtől és az alapítványtól összesen akár 406 ezer eurót, vagyis nagyjából 130 millió forintot is kaphatott Stef Goris cége.