Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

10 millió maszk, 2000 lélegeztetőgép, 300 ezer kesztyű és 2,5 millió gyorsteszt érkezik a héten Kínából

2020. március 30. 12:35 - szerző: 168 Óra/MTI

Eszközbeszerzési leltárat adott az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta, a vezető hatalmak is hatalmas kihívásokkal szembesülnek a járvány miatt. Egyértelművé tette azt is, hogy a magyar gazdaságot újra kell indítani. 

Az Országgyűlés plenáris üléseSzijjártó Péter a Parlament hétfői plenáris ülésén, ritkán szokott felszólalni

Jelezte, „ma mindenki Kína ajtaján kopogtat, illetve dörömböl”, ha eszközöket szeretne. Szerencsére ebben a magyar kormány jó, ugyanis megkötötték azokat a szerződéseket, amelyek a védekezéshez szükséges védőfelszereléseket biztosítják.

Csak ezen a héten húsz repülő fog érkezni, amelyek a következő eszközöket hozzák:

  • 10 millió maszk,
  • 2,5 millió gyorsteszt,
  • 300 ezer kesztyű és
  • 2000-nél több lélegeztetőgép

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

 

Jelezte azt is, hogy több ezer magyar rekedt külföldön.

5583 magyart hoztak haza eddig, 10026 honfitársunk

hazahozatalán pedig dolgoznak. 

A külügyminiszter elmondta: az Egyesült Államokban és Kanadában 477 magyar rekedt, kedden két repülőgépet küldenek értük. Latin-Amerikában és a karibi térségben 243 magyar vár a hazatérésre, az ő ügyükön is dolgoznak, és mivel az EU koordinációja elkésett, most a közép-európai országokkal működnek együtt - magyarázta.

 

 

Kitért rá: Indiából Lengyelországgal közösen oldják meg a magyarok hazahozatalát, és Kazahsztánból is több mint 200 magyart hoznak haza, ők az energetikai szektorban dolgoznak ott. A cél, hogy minden önhibáján kívül külföldön rekedt magyart hazasegítsenek, hangsúlyozta.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a gazdaság újraindítása érdekében meg kell védeni azt a pozíciót, hogy Magyarország a legvonzóbb beruházási célpont Közép-Európában, továbbá meg kell védeni a magyar vállalatoknak azt a pozícióját is, amelyet az elmúlt években építettek ki azzal, hogy az egész világon versenyképes termékeket és szolgáltatásokat állítanak elő. Ezért az EU előírásainak megengedőbbé válásával az exportértékláncokban és a nagyvállalatoknak beszállító magyar cégeknek új támogatási és hitellehetőségeket léptetnek életbe a közeljövőben, 
fejezte be felszólalását a politikus.