Ettől a tündéri vombatkölyöktől olvadozik a Fővárosi Állatkert közönsége

2019. július 23., 18:51

Szerző:

Már nappal is előmerészkedik Maya, a legifjabb budapesti születésű nőstény vombatkölyök. Persze még így is kell egy kis szerencse, hogy meglássuk, de a kora délutáni órákban elég jók az esélyek, mivel a vombatok ilyenkor kapnak enni.

Maya már ősszel megszületett, de amint más erszényesekre, a vombatokra is az a jellemző, hogy az újszülöttek fejlődése jó ideig – ez esetben hónapokig – az anyaállat erszényében folytatódik. 

A vombatok állatkerti megfigyelése nem könnyű feladat. Némi szerencse és türelem szükségeltetik hozzá, hiszen az állatok – a két felnőtt, Molly és Wally, illetve Maya is – sok időt töltenek földbe ásott üregrendszerükben. Ám délutánonként elég jó esély kínálkozik arra, hogy meglessük őket.

Maya, a vombatbébi
Fotó: Fővárosi Állat és Növénykert

Tipp: A gondozók délután 2 körül szokták elhelyezni náluk az ennivalót, amire, ha nem is azonnal, de egy kis idő elteltével elő szoktak merészkedni.

Az erszényesek közé tartozó vombatokkal Ausztrálián kívül csak nagyon kevés állatkertben foglalkoznak, és még kevesebb azon kertek száma, ahol sikeresen szaporítják is. Az európai állatkertekben száz év alatt összesen 16 vombat született, ebből 4 Budapesten az elmúlt nyolc évben. Így a Fővárosi Állat- és Növénykert a vombatok szaporítása terén Európában a legelső, és nemzetközi összehasonlításban is az élmezőnybe tartozik – írta a Fővárosi Állat- és Növénykert.

(A 24.hu nyomán) 

12:01

Pusztán koplalással nem tudja hosszú távon megtartani a kívánt testsúlyt, ráadásul az egészségét kockáztatja, ha nem adja meg a szervezetének a megfelelő tápanyagot. Aggodalomra azonban semmi ok, az egészséges karcsúság igenis elérhető néhány egyszerű szabály betartásával.

A zöldbab csökkenteni tudja az időskori degenerációs betegségek kialakulásának az esélyét, emellett az immunitást is fokozza. Sőt, még a krónikus betegségek kialakulásában is oroszlánrésze van. Mutatunk egy finom saláta receptet is!