Túrós rúd snidlinggel: könnyű harapnivaló, amit nem lehet megunni

A túrós rúd elkészítése egyáltalán nem bonyolult, ráadásul ez az egyik legkedveltebb sós sütemény.

2024. március 1., 17:56

Szerző:

A túrós rúd kirándulások, családi összejövetelek, partik kedvenc harapnivalója. Elkészítése igazán egyszerű, dobozban tárolva sokáig eláll és azok is szívesen nassolnak belőle, akik nem rajonganak az édes desszertekért, de néha megéheznek valami finomságra.

A túrós rúd készülhet juh- vagy tehéntúróból, mi az utóbbihoz kínálunk most egy könnyen elkészíthető receptet. 

Hozzávalók:

  • fél kiló finomliszt
  • fél kiló tehéntúró
  • negyed kiló margarin
  • 3 tojás
  • 3 dkg friss élesztő
  • 3 evőkanál tej
  • 2 teáskanál só
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 6 szál snidling

A legfinomabb túrós rúd kelesztéssel készül. Ehhez az élesztőt felfuttatjuk a három kanál langyos tejben. A lisztet egy tálba tesszük és hozzáadjuk az összemorzsolt vagy kisebb kockára vágott margarint, majd kissé elkeverjük. Beleteszünk 2 tojássárgáját, a sót, végül a felfuttatott élesztőt is. Kézzel vagy gépi dagasztó segítségével alaposan összegyúrjuk a tésztát. Ezután érdemes pihentetni egy fél órát, de nem kell megvárni, hogy nagyra keljen.

Ha úgy látjuk, hogy a tészta emelkedni kezd, lisztezett deszkán nyújtsuk ki. Megkenjük a tojásfehérjével, és az apróra vagdosott snidlinget is rászórjuk. Ezután feltekerjük, mint a bejglit és megint pár percig pihentetjük. Aztán kinyújtjuk ujjnyi vastagra, késsel, esetleg derelye vagy pizzavágóval rudakat vágunk a tésztából, majd ezeket egész tojással átkenjük. Igazán ízletes lesz, ha szezámmaggal megszórjuk, sütés közben ugyanis a szezám kissé megpirul, melytől intenzívebb ízek és illatok szabadulnak fel. 

Előmelegített sütőben 200 fokon sütjük nagyjából 25 percig. 

A túrós rúd és a snidling tökéletes páros

Snidlinget magunknak is termeszthetünk, nem csak ehető, hanem a kert dísze is egyben. Kellemes hagymaillatú évelő növény, mely hengeres, csöves leveleit megdörzsölve még intenzívebbé válik. Levelei tőállóak, azaz ránézésre egy pontból indulnak ki. A hagymái kifejezetten apró méretűek, sűrű gyökérzetet fejlesztenek, mely mélyre hatol le a talajban. Apró virágai, gömbszerű virágzatba tömörülnek, igen dekoratívak és lilás-rózsaszínes árnyalatuk miatt kedvelt dísznövénnyé is tették a metélőhagymát. 

 

Mivel évelő, akár 5-6 évig is egy helyben hagyható. A hideget is jól tolerálja, szakértők szerint a hagymafélék közül az egyik legjobb hidegtűréssel rendelkező növény, magjai 3-4°C-on csírázásnak indulnak. A levelei azonban az erős téli lehűlések idején elszáradhatnak, bebarnulhatnak. A föld alatti hagymák viszont nem károsodnak, ezekből tavasszal újra kihajt a snidling.

A metélőhagyma fényigénye közepesnek tekinthető, napos fekvésben és félárnyéki körülmények között egyaránt termeszthető. A szárazságot jól tűri, így hosszabb szárazabb időszakokat is átvészel, azonban mindig tartsuk szem előtt, hogy ez az idősebb növényekre igaz. A fiatal növények mindig érzékenyebbek.

(Kép forrása: Pinterest)

Tegnap 15:54

A tévhittel ellentétben a térdporcok rendszeres terhelést vagy ráhelyezett erőt igényelnek, hogy egészségesek maradjanak, ám nem mindegy, hogyan állunk neki az erősítésüknek.

2024. május 11., 11:09

Az Egészségkalauz összegyűjtötte, hogy melyek a cukorbetegség legfontosabb jelei, melyekre érdemes figyelni, és ha többet is észreveszünk közülük magunkon, akkor érdemes orvoshoz fordulnunkvelük.