Paradicsom nevelése magról vagy palántáról: minden, amit a metszésről és gondozásról tudni akart

A paradicsom nevelése nem bonyolult feladat, ám néhány alapvető szabályt be kell tartani, ha dús termést szeretnénk.

2024. március 17., 11:25

Szerző:

Nincs is annál jobb érzés, mint amikor az ember a saját maga által termesztett zöldségbe kóstol bele. Mennyivel édesebb, zamatosabb a kerti paradicsom az áruházinál, ráadásul kezdő kertészek is könnyedén elboldogulnak a paradicsom nevelésével. Mutatjuk, mire kell figyelni!

A paradicsom jellemzői

A paradicsom a legkedveltebb zöldségeink egyike. Mindenki asztalán megfér, még a szigorú diétákban is helyet kap.

Egynyári növény, mely júliustól októberig folyamatosan hozza éretten piros terméseit. Ősszel a növény elhal.

Nem csak az íze, hanem a szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt is ajánlott sokat fogyasztani belőle. Tele van C-vitaminnal, emellett más vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz.

Virága sárga, azokból alakulnak ki a kis paradicsomok.

Termései utóérők. Azaz ha a paradicsomszem teljesen kifejlődött, de még zöld színű, leszedve is beérik.

A paradicsom igényei és vetése


Napfényt, jó vízáteresztő, tápanyagban dús talajt és rendszeres öntözést kíván. 

Vetési ideje márciustól április elejéig tart.

Lakásban vesse el magokat kettesével, palántafölddel feltöltött kis cserepekbe. A földet még a mag ültetése előtt nedvesítse át. A magok ne kerüljenek mélyre, csak épphogy – néhány mm vastagságban – takarja őket a föld.

A kis növények világos helyet és körülbelül 20 °C-ot igényelnek. Ezért tegye a cserepeket az ablakpárkányra.

Tartsa folyamatosan nedvesen a földjüket, de nem szabad túllocsolni a magoncokat. Ne álljon a táljukban a víz, mert az a magok rohadását okozhatja.

Miután a magok kicsíráztak, gondoskodjon róla, hogy egy cserépbe csak egy növény maradjon. A gyengébb példányt távolítsa el (vagy ha mindkettő életre való, ültesse szét őket).

Fagyosszentek után – ha nem jósolnak már fagyokat – ültesse ki a palántákat érett komposzttal vagy istállótrágyával dúsított földbe.

Az ideális tőtávolság 30-50 cm. Ennél ne ültesse sűrűbben, mert a növények nem fognak elegendő fényt kapni, és a gombás megbetegedések is hamarabb megtámadják őket.

Ültesse őket mélyre, egészen az alsó levelekig fedje be földdel. Ilyenkor a talajban lévő szárrész teljes hosszában járulékos gyökeret fejleszt, melynek segítségével több tápanyagot tud felvenni.

A magasra növő paradicsomok támasztékot igényelnek. Ezért az ültetés után szúrjon melléjük egy-egy karót, később ezekhez fogja kötözni a növényeket. Vannak kifejezetten paradicsomok számára kifejlesztett karók, amelyek kötözés nélkül megfogják a paradicsomot, így kevesebb az esélye annak, hogy az egyre vastagodó szár megsérül.

Érdemes mulccsal takarni körülöttük a talajt. Ez lehet például fenyőkéreg, fűnyesedék, szalma. Nagyon hasznos, mert:

  • védi a talajt a kiszáradástól, ezért kevesebbet kell locsolni,
  • védi a növényt a gombás megbetegedésektől,
  • meggátolja a gyomokat növekedésükben,
  • lebomolva értékes és folyamatos tápanyag-utánpótlást jelent a növények számára.

Ha jól végeztünk el a vetést, ez a látvány fogad minket a következő hetekben:

A paradicsom gondozása és metszése

A paradicsom tápanyagigénye nagy, ezért rendszeresen trágyázza, például erjesztett csalánlével vagy komposzt-teával. Mindkettőt használhatja talaj, illetve lombtrágyaként is.

Öntözze növényét folyamatosan, és távolítsa el a gyomokat.

Ahogy növekszik a palánta, úgy kötözze folyamatosan a szárát a karóhoz, nehogy eldőljön.

 

A paradicsom termesztése erkélyen


Nevelése történhet balkonládában vagy dézsában is.

Tápanyagban gazdag, jó minőségű virágfölddel vagy zöldségfölddel töltse meg félig a cserepet. Majd helyezze rá a cserepéből óvatosan kiemelt növényt. Takarja be földdel, nyomkodja meg körülötte a földet, és alaposan öntözze meg.

Ha balkonládába ülteti a paradicsomot, válasszon alacsonyabb fajtát. Nagyobb cserépben nevelhet magasabb paradicsomot is.

Erkélye széltől védett, napos részén keressen neki helyet.

A növény néhány héten belül feléli a friss virágföldben lévő tápanyagot, ezért tápoldatozásra van szüksége. Használjon paradicsomoknak összeállított, bio növénytápot.

Rendszeresen locsolja, földje ne száradjon ki. Arra azonban figyeljen, hogy a táljában ne álljon a víz. Az öntözés során leveleit ne érje nedvesség.

A paradicsom betegségei

A paradicsom számára a legfőbb veszélyt a gombás megbetegedések jelentik, a növény védelme érdekében a következőket teheti:

Az alsó leveleket, amik a földhöz érnek, vágja le.
Az öntözés során lehetőség szerint ne érje a leveleit a víz.
A palántázást követően 1-2 hetente permetezze tej és víz 1:5 arányú keverékével. A tej kiváló gombaölő hatással rendelkezik.


Metszése


A hónaljhajtásait hetente csípje le (ezt nevezzük kacsolásnak vagy fattyazásnak). Ez – a szár és a levélnyél találkozásánál fejlődő – hajtás sok energiát vesz el a növénytől. És kevesebb fényt és levegőt enged be a lomb belsejébe.

Az eredmény: egészségesebb növény, több termés.


Ha a termés csúcsi részén szabálytalan foltban elváltozást vesz észre, ami csak növekszik és elfeketedik, akkor növénye kalcium-hiányban szenved. Lombtrágyával gyors segítséget nyújthat neki.

A termések felrepedését a vízellátás nagymértékű ingadozása okozza. Öntözze rendszeresen növényétt, a felrepedt terméseket pedig minél hamarabb fogyassza el.

Ha a leveleken, szárakon, terméseken elváltozásokat tapasztal (foltok, barnulás, feketedés), növényét valamilyen gombabetegség támadta meg. Ha a fertőzés még kezdetleges, távolítsa el a beteg részeket, és permetezze a növényét tej és víz 1:5 arányú keverékével. Súlyosabb fertőzés esetén a folyamot visszafordítani már nem lehet, ezért nagyon fontos a megelőzés.

Kártevők is megjelenhetnek rajta (pl. üvegházi molytetű, gyapottok-bagolylepke). A nagyobb kártevőket – hernyókat, poloskákat – szedje le, míg a kisebbeket mosogatószeres víz keverékével vagy csalánlével mossa le a növényről. Nagyon fontos, hogy rendszeresen megvizsgálja paradicsomait, mert így még időben meg tudja őket menteni a rovarok okozta nagyobb kártól.

(Fotó: kie-ker via Pixabay)

Tegnap 10:40

Tudta, hogy már Szulejmán is a tejbegríz ősének nagy rajongója volt? Olyannyira, hogy diplomáciai fogadásokat tartott, ahol ezt a végtelenül egyszerű, ám sokféleképpen variálható finomságokat szolgálták fel. A tejbegríz birodalmak sorsát kísérte végig.

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a kedvenc rózsánkat vagy gyümölcsfánkat ellepik a levéltetvek. Mutatunk néhány házi praktikát, amellyel vegyszermentesen mondhatunk búcsút a hívatlan vendégeknek, és megfejtjük az örök kérdést is, hogy vajon a hangyák ludasak-e abban, ha tetves egy növény.