Milyen lehetőségeink vannak 2024-ben, ha új szakmát szeretnénk tanulni?

Számtalan oka lehet annak, hogy valaki úgy dönt, szeretne új szakmát tanulni. Vannak, akik a jelenlegi szakterületükön látnak benne előrelépési lehetőséget, vannak, akik vezetővé szeretnének válni, és ezért fejlődnének, de olyanok is akadnak bőven, akik 180-os fordulatra vágynak az életükben, így szakmát szeretnének váltani. Mindegy, hogy mi melyik csoportba tartozunk, biztosak lehetünk abban, hogy találunk olyan lehetőséget, ami érdekes és releváns is számunkra.

2024. február 21., 00:00

Szerző:

Mielőtt lépnénk…

Mielőtt bármilyen döntést meghoznánk – például befizetnénk egy projektmenedzser képzésre vagy egy villanyszerelő-tanfolyamra –, először is fel kell tennünk magunknak néhány kérdést és mérlegelnünk kell. Ha nincs pontos célunk, amit el szeretnénk érni a tanulással, és azt sem tudjuk, hogy valójában mire vágyunk karrier-téren, akkor elsőként sorra kell vennünk az érdeklődési köreinket, a kompetenciáinkat és ezek fényében a reális lehetőségeinket. Ha már nekivágunk a dolognak, érdemes olyasmibe fogni, ami valóban érdekel minket, amivel hosszú távon is szívesen foglalkozunk. Nem mindegy azonban, hogy milyen erősségekkel, képességekkel, készségekkel rendelkezünk. Például: hiába szeretnénk szoftverfejlesztők lenni, ha egyáltalán nincs ilyen jellegű affinitásunk, és még egy Excel-táblázat függvényeibe is belebonyolódunk. Meg kell tehát találnunk azt a területet, ami nemcsak releváns számunkra – a professziónkat és a képességeinket tekintve –, de közben érdekes és szakmailag is előremutató. Persze az sem utolsó szempont, hogy a képzés elérhető legyen, akár pénzügyileg, akár fizikailag.

Milyen lehetőségeink vannak 2024-ben?

Ha nem konkrét céllal kezdünk keresgélni a képzések között, csak valami újra, valami másra vágyunk, akkor érdemes megnézni, hogy melyek az aktuálisan leginkább keresett szakmák Magyarországon – vagy éppen a célországunkban. Az alábbiakban ehhez adunk néhány tippet.

Kékgalléros szakmák

Már hosszú évek óta jellemző trend, és még ma is tapasztalható, hogy nagy hiány van a kékgalléros szakmákban – bár ezt a hétköznapokban általában csak úgy hallhatjuk, hogy „lehetetlen jó szakembert találni”. Legyen szó villanyszerelésről, az építőipar egyes területeiről vagy éppen gépkezelésről, biztosak lehetünk abban, hogy egy ilyen szakmával a kezünkben könnyedén elhelyezkedhetünk. Ehhez persze stabil tudásra, némi gyakorlatra és erőteljes affinitásra is szükségünk lesz.

Informatika

Már hosszú évek óta töretlenül az élbolyba tartoznak az olyan informatikával kapcsolatos képzések is, mint a szoftverfejlesztő, a rendszergazda vagy a szoftvertesztelő tanfolyam. És azt elnézve, hogy mennyire függünk a technológiától, ez még hosszú ideig így is marad. Amennyiben nem értünk annyira az informatika mélyebb rétegeihez, de vonz ez a világ – és persze az elérhető fizetéssávok –, akkor érdemes elgondolkodnunk egy projektmenedzser képzésen. Egy ilyen pozícióban ugyanis inkább lesz szükségünk taktikai és logikus gondolkodásra, valamint hatékony időmenedzsment-készségekre.

Marketing

Abban egyetérthetünk, hogy manapság szinte az összes szektorban hatalmas a verseny – éppen ezért egyre nagyobb szükség van a marketingesek kiváló munkájára. Legyen szó közösségimédia-marketingről, SEO-ról vagy bármelyik más területről, ezekre a szakemberekre még jó ideig szüksége lesz a cégeknek.

Mire számíthatunk a jövőben?

A jelenlegi nemzetközi trendeket elnézve, szinte biztosra vehetjük, hogy a következő években egyre nagyobb hangsúlyt kapnak majd az olyan szakmák, amelyek kapcsolódnak a mesterséges intelligenciához, valamint a gépi tanuláshoz. Szintén évről évre több embert foglalkoztat – szakmai téren is – a közösségi média, az egyes adatelemző cégek, de szerencsére a környezetvédelem és az ehhez kapcsolódó területek is nagyobb figyelmet kapnak, így több embert látnak el munkával.

(x)