Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Már csak 21 olyan folyó van a Földön, amely szabályozatlanul, gátak nélkül jut el a torkolatáig

2019. május 9. 08:32 - szerző: 168 Óra

A WWF és más szervezetek, intézetek részvételével elkészült az első, az egész bolygóra kiterjedő elemzés a szabályozatlan vízfolyásokról. A jelentés feltárja, hogy a folyók állapota súlyosan leromlott, és javaslatot tesz a még szabályozatlan folyók állapotának fenntartására – írja lapunknak eljuttatott közleményében a természetvédelmi szervezet. 

A 2019 májusában a Nature magazinban publikált tudományos elemzés szerint a világ 246 leghosszabb folyójának alig egyharmada szabályozatlan. Több mint 60 százalékuk szabad folyását gátak, vízerőművek vagy víztározók akadályozzák.

Az elemzés elkészítésében 34 kutató vett részt, akik összesen 12 millió kilométernyi vízfolyást vizsgáltak meg. Többek között megállapították, hogy a Föld 1000 kilométernél hosszabb 91 folyója közül már csak 21 tekinthető szabályozatlannak, tehát

mindössze 21 folyó jut el úgy a forrástól a torkolatig, hogy egyetlen gát sem akadályozza útját.

A gátak és víztározók az első számú okai annak, hogy a folyók hosszanti átjárhatósága csorbát szenved. A gátak nem csak a vándorló halak számára jelentenek akadályt, hanem a hordalékmozgást és a vízjárást is alapvetően befolyásolják. Jelenleg közel 60 000 nagy gát található a világ folyóin, és további 3700 gát építését tervezik.

A tiszalöki vízerőmű
Fotó: Youtube

A folyók által nyújtott szolgáltatásokat gyakran alulbecsülik, vagy csak azután ismerik fel, miután már elvesztek. Pedig az egészséges vízfolyások sok országban a népesség élelmiszer-ellátásában jutnak döntő szerephez, máshol a folyók és ártereik az aszály és az árhullámok esetén nyújtanak megoldási lehetőségeket. A folyókhoz kötődő fajok és élőhelyek megóvása szempontjából is kiemelkedő a jelentőségük,

ez fajok és populációk ezreit érinti.

A jelentésből kiderül, hogy Európában nincs 1000 km-nél hosszabb szabályozatlan vízfolyás. Magyarország és a Kárpát-medence folyói között sok olyat találunk, melyeken nincs gát vagy vízerőmű, ennek ellenére mégsem tekinthetjük őket szabályozatlannak.

Magyarországon lehetőség lenne az árterek visszacsatolására a Tisza mentén vagy a mellékágak visszacsatolására a Duna vagy a Dráva mellett. A WWF szerint  hozzá kell látni a folyók helyreállításához, valamint a folyókra kockázatokat jelentő fejlesztéseket fokozatosan el kell hagyni.