Hajhullást okoznak, mégis ott vannak majdnem minden samponban és hajápolóban

A hajhullás egyik kiváltó oka lehet több olyan vegyszer is, melyeket azért tesznek a samponokba és hajápolás termékekbe, hogy rövid távon szebb legyen a hajunk. Mutatunk néhányat. 

2024. március 21., 10:47

Szerző:

A hajhullás egyrészről örökletes is lehet, azonban bizonyos hajápolási összetevők is előidézőheteik és felgyorsíthatják ezt. A tudatos vársárlás nagyon fontos, aminek első lépései közé tartozik, hogy mindig megnézzük az címkén található összetevők listáját. A hajápolásra – csak úgy mint az arc vagy bőrápolásra – nagy figyelmet fektetünk, mégis sokszor azt sem tudjuk, hogy mi is az, amit használunk.

A hajápoló termékekben sokszor találunk olyan vegyszereket, amik rövidtávon valóban fényesebbé és puhábbá teszik a hajat, viszont nem nyújtanak teljes körű ápolást, sőt rosszabb esetben pont az ellenkezőjét okozzák: irritációt és fejbőrszárazságot.

Az InStyle négy olyan összetevőt szedett össze, amelyre érdemes figyelni, hogy még véletlenül se legyen benne abban, amit a hajunkra kenünk. 

Szilikonok

A szilikon egy tartósítószer, amelyet gyakran adnak hozzá a hajápoló termékekhez, hogy simábbá és fényesebbé tegyék a hajat. Tény, hogy átmenetileg látványos eredmény lehet velük elérni, azonban nincs tápláló hatása.

A szilikonok valószínűleg rákkeltőek, hormonzavarokat és fejbőr-irritációt okozhatnak, ami akár hajhulláshoz is vezethet.

A szilikonok leggyakoribb formája a dimetikon, feniltrimetikon és ciklometikon – ezeket ellenőrizzük a sampon és balzsam összetevői között.

 

Parabének

A szulfátokhoz hasonlóan a parabének is olyan tartósítószerek, amelyek leginkább a samponokban és a kondicionálókban (beleértve a keratinos maszkokat is) találhatóak. A kutatások ezekről is azt mondják, hogy rákkeltő hatásuk lehet, valamin irritációt okozhatnak. A kockazatos.hu szerint a parabének olyan stabil, nem illékony vegyületek, megjelenési formájuk kismértékben eltérő, azonban mindenképp szagtalan vagy enyhe szagú szilárd anyagok: fehér vagy színtelen kis kristályok, tűk, porok. A parabéneket az 1920-as évektől széles körben használják fel tartósítószerként kozmetikumokban és testápolási termékekben. Továbbá gyógyszerek, élelmiszerek, zsírok, olajok, cipőápoló krémek, textilek, ragasztók tartósítására használják.

Az parabének fő kockázata, hogy in vitro ösztrogénszerűen viselkednek és így károsítják a hormonrendszert.

Alkohol 

Az alkoholfogyasztás dehidratál – és az alkoholt tartalmazó hajápoló termékek is ugyanezt teszik. Különösen a hajlakkoknál, de a samponoknál, balzsamoknál és hajformázó krémeknél kell erre odafigyelnünk! Az alkohol fejbőr-irritációt is okozhat, és kiszárítja a hajat, ami töredezést, később pedig hajhullást eredményez.

Szulfátok 

Általában a habzó dolgokról úgy gondoljuk, hogy jobban tisztítanak, ezért adnak a gyártók szulfátokat a termékekhez, hogy minél habosabbak legyenek. Való igaz, hogy a hab megkönnyíti a szennyeződések eltávolítását, azonban fejbőrszárazságot is okozhatnak. A termék összetevőinek listáján így keressük ezeket a szulfátokat: nátrium-laurét-szulfát (SLES) és nátrium-lauril-szulfát (SLS).

(Kiemelt képünk illusztráció. Fodrásztanulók egy kereskedelmi kiállításon Poitiers-ben. Fotó: Jean-Francois Fort / Hans Lucas / AFP)

 

 

 

10:08

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a kedvenc rózsánkat vagy gyümölcsfánkat ellepik a levéltetvek. Mutatunk néhány házi praktikát, amellyel vegyszermentesen mondhatunk búcsút a hívatlan vendégeknek, és megfejtjük az örök kérdést is, hogy vajon a hangyák ludasak-e abban, ha tetves egy növény.