Gyomnövény? Dehogy! Gyógynövény!

Sok-sok gyomnövény egyben gyógynövény is. Ezek a növények a régi asszonyok körében közismertek voltak jótékony hatásaikról, éppen ezért gyűjtötték sok helyen őket. Mára ez a tudás javarészt kiveszett sajnos, pedig igen hasznosak lehetnek a mindennapi gyógyulás során.

2024. április 8., 14:14

Szerző:

Az Egészségkalauz összegyűjtötte milyen csodákat, vagyis gyomnövényeket, vagyis gyógynövényeket rejt hazánkban a kert, vagy éppen az útszéli csalintos. Íme.

Pongyola pitypang 

A gyermekláncfű levele vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdag. Megtalálható benne az A-, B-, D- és C-vitamin, valamint vas, szilícium, magnézium, cink és mangán. Levelével és gyökerével több száz éve kezelik a máj, epehólyag, és a vese megbetegedéseit, valamint az ízületi problémákat.

Bojtorján

A bojtorjánnak jelentős a réz, vas, mangán, magnézium, cink és kalcium-tartalma, de mindenféle B-vitamin, valamint C- és E-vitamint is jelentős mennyiségben van benne. Jelentősen csökkenti a bőrbetegségek tüneteit, de a belső fertőzéses panaszokat is megszünteti. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető az érelmeszesedés, csökkenti az infarktus és a stroke kockázatát, de a magas vérnyomást is. Friss hajtásából főzeléket is készíthetünk.

Csalán

A csalán szára, levele és gyökere is felhasználható gyógyászati célokra. A csalán talán a legerősebb vértisztító növény, ezért kiemelkedő méregtelenítő hatása miatt tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt gyógynövénye. A csalánban megtalálható az A-, B-, C-, K- és az U-vitamin. Az U-vitamin ritkán fordul elő a természetben, neve az ulcus (fekély) szóból ered, mivel alkalmas a fekély gyógyítására. K-vitamint tartalma belső vérzések esetén használ.

A csalánból készült tea eltávolítja a szervezetben felhalmozódott mérgeket, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, fokozottabb vízkiválasztásra serkenti a vesét. Fokozza a szervezet védekezőképességét, tisztítja a teljes emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert, fáradékonyság esetén érdemes csalánkúrát végezni.

Fehér here vagy lóhere

A fehér here ízletes, bármilyen salátát feldob. ráadásul egyedülálló vértisztító hatása van. Köhögéscsillapító, javítja az emésztést, segít az ízöletek regenerálódásában, a testet és a lelket egyaránt felfrissíti.

De arra figyeljünk, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását, mert vérrögképződést okozhat a túladagolása. Ráadásul a fű közé vetve a gyepre is jó hatással van, mert megköti a talajban a nitrogént, ami a fű egyik legfontosabb tápanyaga - írja alap.

Madársóska

A madársóska megszünteti a gyomorégést, de kizárólag frissen használjuk fel. Hatékony enyhébb emésztési zavarok esetén, sárgaság és vesegyulladás, sőt bőrkiütések ellen is hatékony. Savanykás levelei rengeteg C-vitamint tartalmaznak, még a bélférgeket is kihajtja a szervezetből. Virágzáskor azonban ne együk, mert a benne lévő kalcium-oxalát olyankor felhalmozódik benne, ami miatt mérgező lehet. 

Pénzlevelű lizinka

A népi gyógyászat szerint a külsőleg és belsőleg is alkalmazható pénzlevelű lizinka alkalmas a hasmenés megszüntetésére, de főzete a köhögést is csillapítani tudja. A pénzlevelű lizinkáról itt írtunk bővebben.

Cickafark

A cickafark a különösen sokat kutatott növények közé tartozik. Illatát és kesernyés ízét az illóolajok és laktonok okozzák. A cickafark illóolajában azulén, kámfor és b-pinén főbb illóolaj alkotórészek találhatók. A cickafark virágos hajtásaiban az illóolaj mellett szeszkviterpén laktonok, flavonoidok, alkaloidok, poliacetilének, triterpének, szterolok, fenolsavak, kumarinok és tanninok is találhatók.

Teája gyulladáscsökkentő, görcsoldó, szélhajtó, étvágy- és emésztésjavító, epehajtó, összehúzó, vérzéscsillapító, sebgyógyító és menstruációt elősegítő. A gyulladáscsökkentő hatásért elsősorban az azulén és a proazulének, a görcsoldó hatásért pedig a flavonoidvegyületek a felelősek.

További részletek az Egészségkalauz cikkében.

(Kiemelt kép:Tania Malréchauffé/Unsplash)

Tegnap 15:52

A kókuszzsír segít a felesleges kilóktól megszabadulni, mivel segíti a ketózist, azaz azt a természetes anyagcsere-állapotot, amelyben a test a glükóz helyett zsírokat és ketonokat használ energiaforrásként.