Amerikai palacsinta: reggelire, ebédre vagy bármikor

Az amerikai palacsinta szülőhazájában hagyományosan reggeli étel, de vigyázat, könnyű rákapni, és akkor nem csak reggelinek, hanem ebédnek is elkészítjük ezt a gyors és könnyű finomságot. 

2024. február 4., 09:30

Szerző:

Az amerikai palacsintát könnyű elkészíteni, kezdő szakácsok is bátran nekifoghatnak. Míg a magyar konyhában megszokott palacsinta tésztája vékony, és kell némi gyakorlat, hogy anélkül megfordítsuk, hogy elszakadna vagy a plafonon landolna, a sütőporos amerikai palacsinta elkészítése egyszerű.

Az amerikai palacsinta hagyományosan reggeli étel, juharsziruppal meglocsolva tálalják, ám nagyon fontos része a farsangi étkezésnek is. Az amerikai palacsinta neve angolul „pancake”, a farsangi időszakot lezáró  Húshagyó kedd angolszász területeken a „Pancake Day”, azaz a palacsinta napja.

Az amerikai palacsinta története

Az amerikai palacsinta sütőporral puffasztott, kisebb a miénknél. Az angolok vékonyra sütik, de szódavíz nélkül és általában citromlevet is tesznek a tésztába, a kelet-ázsiaiak sósan zöldségesen fogyasztják.

A kutatások alapján a palacsinta a római légiók nyomán terjedt el a nagyvilágban, akik a lepényszerű tésztát bronzpajzson sütötték lisztből, vízből, kevés só hozzáadásával és húsfélékkel töltötték meg. A magyarok körében is nagyon hamar közkedvelt csemege lett, a középkorban pedig különösen a farsangi időszakban sütötték. Akkor zsírral, tojással készült, ugyanis a húshagyó keddet követő böjt ideje alatt nem fogyaszthatták. Magyarország méltán lehet büszke arra, hogy a világ egyik leghíresebb palacsintája a Gundel-palacsinta és a hortobágyi húsos palacsinta is világszerte ismert receptje a magyar konyhának.

A palacsintát nem az amerikaiak kezdték el elsőként a reggeli formájában elfogyasztani, hanem már az ókori Görögországban is ismert és kedvelt volt a mai palacsintához hasonló reggeli, amelyet versekben is megénekeltek és nagyjából az időszámításunk előtti 5. században volt erre precedens.

Amerikában csak az 1700-as évek vége felé bukkant fel a palacsinta és hamar nagyszerűségre is tett szert a lakosság körében. Thomas Jefferson elnök hatalmas nagy palacsintarajongó hírében állt, olyannyira, hogy a Fehér Házban a főpincér számára külön megküldte a családi receptúrát, hogy biztosítsa maga számára a lehető legjobb palacsintát. Az amerikai palacsinta annyira fontos reggeli fogássá vált, hogy a szakácskönyvben is elkezdtek megjelenni a különböző receptúrák.

Az amerikai palacsinta receptje

Hozzávalók:


195 g liszt
30 g kristálycukor 2 evőkanál
3 g só – 1/2 teáskanál
14 g sütőpor
295 ml tej
1 tojás
6 dkg vaj
1 teáskanál vanília kivonat

1. Első lépésként olvasszuk fel a vajat és hagyjuk kicsit visszahűlni. Mivel az olvasztott vajat össze kell majd keverni a tojással, nem szabad, hogy túl meleg legyen, mert akkor a tojás kicsapódik.

2. Langyosítsuk meg a tejet, így az olvasztott vajjal könnyebben fog elkeveredni.

3. Tegyük egy edénybe a tojást, habarjuk el, majd adjuk hozzá a langyos tejet, az olvasztott vajat és a vanília kivonatot és keverjük össze.

4. Egy másik edénybe tegyünk a lisztet, sót, cukrot, sütőport és keverjük össze. A sütőpornak köszönhetően fog az amerikai palacsinta megemelkedni, fontos, hogy egyenletesen legyen a tésztában. Ezt úgy tudjuk elérni, ha a liszttel elkeverjük, még mielőtt hozzáadnánk a nedves hozzávalókat.

5. Öntsük a tejes-vajas keveréket a lisztes keverékhez, és egy villa segítségével kezdjük el keverni. A tökéletes amerikai palacsinta tésztához fontos, hogy nem szabad túlkeverni. Csak addig keverjük, míg össze nem áll a tészta. Az amerikai palacsinta tészta állaga sokkal sűrűbb, mint a Magyarországon megszokott palacsintáénak.

Az amerikai palacsintát pihentetés nélkül azonnal el kell kezdeni sütni.  Erre azért van szükség, mert a sütőpor amint nedvességgel találkozik reakcióba lép, ha pihentetjük a tésztát, a sütőpor kevésbé fogja kifejteni a hatását. Addig kell sütni a palacsintát, míg a teteje kezd megszilárdulni, buborékok jelennek meg a tésztán és az alja már aranybarnára sült. Rakhatunk a tésztába különféle ízesítőket, például áfonyát, más gyümölcsöt, csoki darabokat is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

 

 

Az eredmények alátámasztják a korábbi tanulmányokat, amelyek alapján minél kisebb a műanyagdarab, annál valószínűbb, hogy mélyebbre hatol a tüdőbe, esetleg beszivárog az alveoláris zsákokba, ahol a létfontosságú gázcsere zajlik.

2024. május 13., 10:59

Csontritkulás és a szervezetben felhalmozódó húgysav is okozhat köszvényt. Mutatjuk, mi a megoldás, ha már kialakult a betegség!