Süssünk álommagas, tökéletes piskótát könnyedén!

A piskóta rendkívül sokoldalúan felhasználható sütemény, képezheti torták alapját, lehet belőle piskótatekercset készíteni többféle töltelékkel, somlói galuskát vagy akár trüffelt is. A piskóta akkor szép, ha magas, nincs is annál nagyobb bosszúság, ha összeesik és a tészta, és a sütemény lapos marad. Mutatjuk a receptet, ami garantálja, hogy ne kelljen aggódnunk a piskóta egyenletes növekedése miatt.

2024. február 9., 10:11

Szerző:

A piskóta világszerte népszerű, Európából származó sütemény, mely tojásból, lisztből és cukorból készül, könnyű tésztájú, melynek ruganyos, könnyed állagát a felvert tojásfehérje biztosítja.[2] Bár eredetileg búzalisztből készül, ételérzékenyek alternatív lisztekből is elkészíthetik, például zabpehelylisztből. 

A piskótát a nemzetközi (francia) gasztronómiában savoyai tésztának (Gâteau de Savoie) nevezik,[7] melyet a hagyomány szerint VI. Amadé savoyai gróf (1334 - 1383) cukrásza készített el elsőként. Egyes források szerint Spanyolországban, más források szerint Portugáliában találták fel.[

Szakácskönyvben első említése 1615-ből, Gervase Markham's The English Huswife című könyvében szerepel.[7] A francia forradalom után Benaud és Tavot párizsi cukrászok a liszt egy részét keményítővel helyettesítették, még könnyebbé téve a tésztát.

A piskóta magyar elnevezése az olasz biscotto (latin bis.coctum, „kétszer sült”) szóból ered; a német Biskotte bajor–osztrák piskot változatát vettük át

Az álommagas piskóta receptje

Hozzávalók: 

6 db tojás

12 dkg cuko

12 dkg liszt

 

A sütőt (alsó-felső sütési módon) előmelegítjük 160 fokra. Egy 24 cm átmérőjű sütőkarika alját becsomagoljuk sütőpapírral.


A tojásokat szétválasztjuk, és a tojások sárgáját kézi robotgéppel habosra keverjük. A tojásfehérjéből és a cukorból nem túl kemény habot verünk. A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk egy szilikon spatulával. Apránként, óvatos mozdulatokkal belekeverjük az átszitált lisztet.
A spatulával a sütőkarikába szedjük, és a tésztát felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának.


Az előmelegített sütőbe toljuk és kb. 40 perc alatt készre sütjük.


A sütőből kivéve egyből a sütőpapírral bélelt forró tepsire borítjuk fejjel lefelé. Ha teljesen kihűlt, kivágjuk a piskótát a karikából, és – ha tortát készítünk belőle – 3 szeletre vágjuk, vagy ízlés szerint töltjük.

Néhány praktikus tanács, mire figyeljünk oda

Mindig hideg tojásokkal dolgozzunk. A tojássárgáját a cukorral fehéredésig kell felverni, a fehérjét pedig egy csipet sóval kemény habbá. Ügyeljünk arra is, hogyha már egy csepp sárgája kerül a fehérjébe, elronthatja azt.

A lisztet nem véletlenül kell szitálni: így levegősebb lesz a tésztánk. A tésztát alulról felfele, félkörívben, óvatosan forgassuk össze, így nem törik össze.  A sütő ajtaját tilos nyitogatni, hogy megsült-e a tészta, a sütésre szánt idő után tűpróbával ellenőrizzük..

Meggyes piskóta, a másik nagy kedvenc

A gyümölccsel gazdagított piskóták közül sokak nagy kedvence a meggyes, amellyel bőségesen szórjuk meg a tésztát. A legjobb szezonjában, friss gyümölcsből készíteni, de mirelitből vagy befőttesből is tökéletes lesz. Az alaprecept annyiban változik, hogy miután a sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttük a masszát, szórjuk meg meggyel ízlés szerint. 

 

 (Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

Tegnap 15:54

A tévhittel ellentétben a térdporcok rendszeres terhelést vagy ráhelyezett erőt igényelnek, hogy egészségesek maradjanak, ám nem mindegy, hogyan állunk neki az erősítésüknek.

2024. május 11., 11:09

Az Egészségkalauz összegyűjtötte, hogy melyek a cukorbetegség legfontosabb jelei, melyekre érdemes figyelni, és ha többet is észreveszünk közülük magunkon, akkor érdemes orvoshoz fordulnunkvelük.